KOMUNJARA BRANI SVOJE! – DAČIĆ: Srbiju su uništili Karađrorđevići a ne Tito!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je povodom incidenata u Hrvatskoj da ne vredi to što je Srbija mnogo puta rekla da želi dijalog i dobrosusedske odnose.

Kako je rekao, ta želja je od velikog značaja za ukupnu stabilnost u regionu, ali to “podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređana osećanja srpskog i hrvatskog naroda”.

On je dodao da je ne samo antisrpski već i anticivilizacijiski čin da ispred nekadašnjeg koncetracion logora Jasenovac koliko god da traju sporovi koliko je ubijeno, a ubijeno je više stotitna hiljada Srba i Jevreja, Roma i Hrvata koji se nisu slagali sa ustaškim režimom – da se tu postavi tabla sa ustškim pozdravom Za dom spremni”.

Dačić kaže da to nije zableženo nigde u svetu, kao i da je u mnogim zemljam sveta izricanje faštitičkih simbola i pozdrava strogo kažnjivo delo.

“Zaista je nezamislivo da ispred ulaza u Aušvic i Mauthauzen stoji pozdrav Zig hajl. To je zabranjeno u Austriji i Nemačkoj”.

Advertisements

Dačić ističe i da rasprave da li je nešto zabranjeno u Hrvatskoj ili ne govori više o njima i situaciji u Hrvatskoj i javnom mnjenju koje se time stvara nego o potrebi da mi stalno reagujemo.

Kako kaže, mi smo stalno pisali neke proteste, ali od njih nema velike koristi, jer nam na njih ne odgovaraju.

“Takvi potezi svakako neće doprineti unapređenju naših odnosa. Cculi ste i opredeljenje hrvatske predsednice i naseg predsednika da pokušamo otvorena pitanja dijalogom da rešavamo, ali da gledamo u budućnost, da tražimo zajedničke intrese bez obzira na prošlost”, naveo je Dačić.

Ministar je rekao da je jedna teza o velikosrpskoj agresiji devedesetih godina potpuno lažna, a kojom se opravdavaju Oluja i zlocicni nad Srbima.

On je podsetio da Srbi žive u Hrvatskoj vekovima, isto kao u BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

“Po poslednjem popisu iz 91. oko 580.000 Srba je bilo u Hrvatskoj, u Zagrebu oko 50.000. Danas po popisu ima oko 180.000 Srba i o kakvoj oni velikosrpskoj agresili govore kada su proterani Srbii. U Sarajevu je živelo 150.000 Srba, a Prištini 40.000, a koliko ih sada ima”.

IZVOR: B92

Advertisements

error: