KOLINDA: Srbi preuveličavaju broj ubijenih u Jasenovcu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u Jasenovcu odala poštu i izrazila saosećanje sa svim žrtvama ovog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, a istovremeno je “najoštrije osudila” manipulalciju brojem jasenovačkih žrtava ustaškog režima.

 

Grabar Kitarović je u govoru tokom današnje posete Jasenovcu sa izraelskim prdsednikom Ruvenom Rivlinom naglasla da je “potresno čuti svedočanstva onih koji su preživeli ovo jasenovačko mesto užasa” i rekla da se svakog pojedinca stradalom u Holokaustu “najbolje sećati “u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi”.

“Na ovom mestu, podno jasenovačkog cveta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata koji je doneo strašna stradanja jevrejskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima, te svima onima koji su smatrani neprijateljima režima onoga vremena”, rekla je Grabar Kitarović.

Advertisements

 

Grabar Kitarović navodi da su se ustaškom režimu “suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost”, čime su Hrvatsku svrstali “na ispravnu stranu istorije”.

“Savremena Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu koji je za nas bio izuzetno važan, jer nam je napokon doneo slobodu”, naglasila je predsednica Hrvatske i poručila da “nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime”.

 

Ona je rekla da “Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sećanju na zločine” koji su se dogodili u Jasenovcu, “na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima pre svega”.

“Svesni da je na taj deo naše prošlosti bačena senka, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost utemeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljeg društva na vrednostima ugrađenim u Ustav naše države”, rekla je hrvatska predsednica.

 

N1 ZAGREB

Advertisements

error: