KOLINDA: Nećemo vratiti kuće Srbima, za njih nećemo davati ni penzije ni plate!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje SAO Krajine, isplati penzije za period od početka domovinskog rata do 1998. Reč je o najmanje milijardu evra, koliko prema procenama Zagreb duguje Srbima koji su penzije stekli u „lijepoj njihovoj“.

Reč je o preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama“, javila je HINA pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

 

Isplatu traži 22.000 Krajišnika

Pozivajući se na srpske izvore, Hina piše da je isplatu zaostalih penzija od Hrvatske putem ILO zatražilo oko 22.000 penzionera sa teritorije nekadašnje SAO Krajina, što je, kako se spekuliše, oko 800 miliona evra.

I tog ministarstva još, kako se navodi, kažu da Odbor taj slučaj smatra zatvorenim i da je skinut s dnevnog reda.

Advertisements

Udruženje penzionera Srbije sa nekadašnje teritorije SAO Krajine je u novembru 2014. podnelo predstavku ILO protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih penzija iz pomenutog razdoblja.
Zvanični Zagreb je svoj stav saopštio krajem 2016. u odgovoru na petnaestak stranica koje je sastavila međuresorna radna grupa s predstavnicima ministarstva rada i penzionog sistema, MVEP-a, DORH-a i pravnih stručnjaka.

– One koji su otišli u Srbiju je obeštetila Srbija koja ih je uvela u svoj penzioni sistem, a onima koji su ostali da žive na okupiranim područjima, Hrvatska je isplaćivala penzije sve do prekida platnog prometa izazvanog okupacijom, a čak i nakon toga pokušano je da se penzije isplaćuju preko Međunarodnog crvenog krsta – navode iz Zagreba.

U Srbiji je prema grubim procenama više od 30.000 hrvatskih penzionera, od čega čak 22.000 sa teritorije SAO Krajine. Prosečna penzija iznosi od 250 do 300 evra i nije teško izračunati da je za 10 godina, koliko proustaški režim u Zagrebu nije isplaćivao penzije krajiškim Srbima, taj dig narastao na višem od milijardu evra.

Kolinda je ranije izjavljivala za medije da ne razume zašto Srbi “kukaju” zbog povratka imovine kad je moglo biti i gore. Te da Hrvatska nikad neće vratiti srpske kuće Srbima. Ovu izjavu su osudili predstavnici Srba iz Hrvatske i najavili podizanje tužbe.

IZVOR: INTERMAGAZIN / B92 / N1 SRBIJA

Advertisements

error: