KOKEZA: Krstajić je preporodio reprezentaciju Srbije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ima jasan zadatak, a to je plasman na EP. Ako ne uspe, završio je svoj selektorski mandat – rekao je za “Novosti” predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

 

KADA su 27. juna ove godine na stadionu Spartaka u Moskvi Brazilci Paulinjo i Tijago Silva “spakovali” dva gola Srbiji, ali i naše reprezentativce na put kući sa Mundijala, bilo je jasno da je priča “orlova” u Rusiji trajala prekratko. Skoro četiri meseca posle ovog meča predsednik Fudbalskog saveza Srbije je u opširnom intervjuu za “Novosti” odgovorio skoro na svako pitanje koje bi mu i tada, a i danas postavio bilo koji navijač reprezentacije koju prate svi, ali ne vole baš svi.

 

Kako ocenjujete učinak reprezentacije na Mundijalu u Rusiji?

– Učinak naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu je polovičan. Ne mogu da kažem da sam nezadovoljan. Statistika je pokazala da smo dosta trčali i da smo se borili u skladu sa svojim mogućnostima, ali isto tako ne mogu da budem zadovoljan, jer nije ostvaren glavni cilj, a to je plasman u drugi krug takmičenja. Dosta faktora je uticalo da to bude tako, što naravno, nije opravdanje ili alibi, ali čitav svet je video da je nemački sudija, i pored VAR sistema, oštetio Srbiju. To je možda bilo i presudno u našem meču sa Švajcarskom. Nije sve bilo idealno i zato učinak ocenjujem kao polovičan.

 

Zašto su odmah posle Mundijala o učinku na njemu govorili samo dvojica potpredsednika, Savo Milošević i Nenad Bjeković?

Advertisements

-Posao Nenada Bjekovića i Save Miloševića je bio da pričaju za medije. Sada je tu i sportski direktor Darko Kovačević koji će to da radi i ubuduće. Mislim da je ljudima mnogo zanimljivije šta će reći pomenuta trojica ili selektor i igrači, nego šta će reći predsednik Fudbalskog saveza Srbije. Ne mislim da predsednik treba sebe da gura u prvi plan. Mnogo bolje je da predsednik obezbedi sve potrebne uslove da se sve selekcije na miru pripremaju za svoje obaveze.

 

Šta očekujete od novog takmičenja, Lige nacija?

– Ona zamenjuje prijateljske utakmice, a za nas u FSS je prioritet da se tu pruži šansa što većoj grupi mladih igrača. Većina njih je u mlađim kategorijama imala prilično trofejnu karijeru i ne vidim razlog zašto tim putem ne bi nastavili i u seniorskoj konkurenciji. Selektor Krstajić ima zadatak da ih što bolje uigra. Prioritet nije plasman u grupi, u kojoj smo trenutno prvi, već da se napravi tim koji će prave ispite imati u kvalifikacijama za EP, ali naravno da želimo da u novembru na kraju takmičenja u grupi ostanemo na prvom mestu. Želimo da ova grupa mladih bude na okupu u narednih deset godina i da uradimo nešto slično što je svojevremeno uradila Belgija.

 

 Čestitke selektoru Đoroviću i svim mladim reprezentativcima koji su pomogli u ovom uspehu. Bez obzira što su četvorica ili petorica prekomandovani u “A” selkciju, ostali su doprineli da imamo osam pobeda, dva remija i bez poraza zauzmemo prvo mesto u grupi. Jedan od glavnih uspeha ove selekcije je upravo što su njihovi vršnjaci Živković, Radonjić, Lukić, Milenković, Veljković, Gaćinović, Maksimović sada mkožda i okosnica i veliko bogatstvo našeg tima. Možda je najsvežiji primer Luka Jović koji blista trenutno u Bundesligi. Nažalost, u prošlosti nismo davali ovoliko šanse mladim igračima. Malo selektora je htelo da “preseče”, preuzme dozu rizika i “gurne u vatru” značajniju grupu takvih igrača.

 

NOVOSTI

Advertisements

error: