KO LAŽE!? POLITIČARI: Plata u Srbiji 400 evra! REALNOST: Narod kopa hranu po kontejnerima!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Povodom Svetskog dana socijalne pravde 20. februara

Možemo reći da je ovaj dan, svetski dan sirotinje. Dan gladnih, jadnih, bednih, bolesnih, starih i poniženih neimanjem osnovnih životnih namirnica: hleba nasušnog, prljavog uglja i toplog kaputa.
Smisao obeležavanja svetskog dana socijalne pravde je borba protiv siromaštva, zalaganja za pravo na rad i stvaranje jednakih šansi za sve. U današnjem nepravednom svetu nameće se pitanje: Kome treba ovaj dan? Valjda političarima i državama da opravdaju prekomerno trošenje narodnih para? A socijalno ugroženima treba svaki dan da jedu, da se greju, da rade, zarade i potroše…


Međunarodni dan socijalne pravde i ove godine praznovaće sirotinja za praznom trpezom uz zavijanje praznog stomaka i pored hladne peći. Socijalna beda proizilazi iz zatvorenih fabrika, zaparloženih njiva, ugašenih radnih mesta, loše socijalne zaštite iz lošeg vođenja države u kojoj skoro tri decenije vlada korupcija. Da li je socijalna jednakost kad neki, malobrojni, imaju previše, a mnogi su bez ičega? Kontejnerska ishrana, prosjaci po ulicama, onaj ko ima malo sreće, može da dobije od narodne kuhinje ručak. To je stvarnost od koje i građani i politika okreću leđa. Kao da se vraćamo u mračni srednji vek i to mračan po narod. Da li će ikad osvanuti večna utopija entuzijasta i altruista o socijalnoj ravnopravnosti?

Advertisements

Sirotinju, uboge, bolesne, stare i nemoćne niko ne voli, a ovo je njihov dan. Ljudstvo ih se gadi, a države ih marginalizuju. O tome nam svedoče izopštene kolonije gubavaca, sirotinjske četvrti, ciganske male, zapuštena sela… sve to su socijalne kategorije koje su još od prvobitnog društva bile marginalizovane.

 

Naspram, ovih, marginalizovanih imamo elitne četvrti koje liče na bajke, a bajke su mnogima neostvarive.
Šta rade državnici na ovaj dan? Obilaze sirotinju, centre za socijalni rad, bolesne, domove za stare ljude, prihvatilišta, siromaštvom ugrožene porodice, reklamiraju svoju dobrotu kroz simbolične pakete. To je lažna predstava koju vlast priređuje za narod. U medijima su prisutne svakodnevne priče o socijali, porodičnim egzistencijalnim nevoljama, sirotinjskim staračkim selima koje karakteriše nemoć, o pojedinačnim slučajevima kojima treba hrana, ogrev, odeća …

 

OPOZICIONAR.COM

Advertisements

error: