KIM DŽONG PRETI AMERICI: Nisam vam ja Sadam Husein da radite šta hoćete!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Severnokorejski lider Kim Džong Un nam iz dana u dan dokazuje dve stvari. Prvo da je izreka „Glup se uči na svom iskustvu, a pametan na tuđem“ potpuno istinita, a drugo da je Kim pametan.

 

Posle sudbine iračkog kolege Sadama Huseina, koji je uradio sve što je mogao ne bi li bio „kooperativan“ i ispunio zahteve zapadnih siledžija, da bi na kraju završio na vešalima, a njegova zemlja u potpunom haosu, Kim bi bio potpuni ludak ukoliko bi krenuo putem Huseina, Gadafija, Juščenka ili bilo kog drugog iz dugačkog niza državnika koji su mislili da se sa siledžijom može postići nekakav dogovor i da će se siledžija dogovorenog pridržavati.

Dok su jurili čoveka koji je naivno verovao da se sa napasnikom može dogovoriti i još naivnije da će se „partner“ džentlmenski pridržavati dogovorenog, predstavnici Haškog tribunala i drugi grubijanovi batinaši govorili su da je Radovanu Karadžiću sreća potrebna svakog dana, a njima samo jednom.

Kim je svestan i ovoga. Jasno mu je da svakoga dana mora da se brani kako bi izbegao napad koji bi mogao doći samo jednom. Za njega i njegovu zemlju vodi se borba na život i smrt, dok je za sve ostale, posebno za glavnog huligana, u pitanju samo još jedan geopolitički problem.

 

VOJNA HISTERIJA I PUT BEZ POVRATKA

Advertisements

Kim Džong Un i Severna Koreja iz sadašnje krize imaju jedan izlaz – u ratobornosti, a ne u pacifizmu. Svesni su da samo dobro naoružani mogu sebi osigurati bezbednost, a da bi svaki korak ka kompromisu predstavljao i korak ka propasti. Za razliku od Vašingtona i većine zapadnih sila, ovoga je svestan i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dok predsednik SAD Donald Tramp preti novim sankcijama i vojnom intervencijom, Putin razumno upozorava da se takvim pristupom ne može postići ništa, osim, eventualno, početka krvavog sukoba uz moguću upotrebu nuklearnog oružja, zbog čega bi patio ceo svet. „Rasplamsavanje vojne histerije u ovim uslovima je potpuno bezumno, to je ćorsokak. To može voditi samo globalnoj, planetarnoj katastrofi i ogromnom gubitku ljudskih života.

Osim mirnog dijaloga ne postoji drugi način da se reši nuklearno pitanje Severne Koreje“, rekao je Putin, dodajući da se Pjongjang neće odreći nuklearnog programa pod pritiskom sankcija ili pretnjom vojnom intervencijom, jer su ga primeri Iraka i Libije uverili da je nuklearno odvraćanje jedini način da se osigura bezbednost.

Za razliku od Iraka i Libije, koji su odustali od svojih programa oružja za masovno uništenje zarad ukidanja ili ublažavanja međunarodnih sankcija, da bi potom bili potpuno razoreni, Severna Koreja je izabrala put sukobljavanja sa međunarodnom zajednicom uspešno razvijajući nuklearno oružje i usavršavajući sredstva za njihovu isporuku.

IZVOR: PEČAT

Advertisements

error: