KARAĐORĐEVIĆ: Tužno je što nam Srbija nije vratila našu imovinu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prestolonaslednik otvoreno pričao o dugovima za struju, saradnji sa Vučićem i Nikoliće, ali i otkrio šta misli o Šešelju i Vuku Draškoviću.

 

Prestolonaslednik Srbije Aleksandar Drugi Karađorđević otvorio nam je vrata svog kraljevskog dvora i bez dlake na jeziku pričao o dugovima za struju, odnosima sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali i o tome šta misli o Vojislavu Šešelju, Vuku Draškoviću, kao i kada će imovina Karađorđevića u Titovom sefu biti vraćena članovima porodice.

 

Kakvo je, posle svega, vaše mišljenje o premijeru Vučiću?

 

– Sa premijerom Vučićem imam veoma konstruktivan i kvalitetan odnos. On veoma dobro razume decenijama nagomilane probleme dvorskog kompleksa na Dedinju, pokazao je dobru volju da pomogne i ja sam mu veoma zahvalan na tome. Obojica uviđamo da je dvorski kompleks na Dedinju od velikog istorijskog značaja za srpski narod. Zadivljujuća je istorija ovog kompleksa kako pre, tako i posle Drugog svetskog rata. U dva dvora, kraljevskom i Belom, nalaze se neka od najvažnijih umetničkih dela u Srbiji, posebno francuske i italijanske klasične umetnosti.

Advertisements

 

Dokle se stiglo sa zahtevom porodice Karađorđević o povratku imovine?

– Mi kao porodica i dalje čekamo, kao i ostali. Do sada nam ništa nije vraćeno, što je veoma tužno i nije korektno. Jedini izuzetak su princeza Jelisaveta i njen pokojni brat knez Aleksandar. Čini mi se, ipak, da je pitanje povraćaja imovine tako pravno postavljeno da se izbegne bilo kakvo vraćanje ili kompenzacija. Ono što je do sada vraćeno sasvim je periferno u odnosu na ukupnu masu potraživanja. Nikoga i ništa ne potcenjujem, ali je prilično uvredljivo kada se iz povraćaja isključi nešto što se okarakateriše kao „imovina koju koristi država ili joj je potrebna”, a onda ta ista država deo te imovine koju „koristi ili joj je potrebna” iznese na prodaju.

 

Da li mislite da postoji politička volja da vam se vrati imovina?

– To pitanje bi trebalo da bude pravno, a ne političko, i ja iskreno verujem da je danas upravo tako.
Moja porodica i ja se nadamo da će biti pozitivnih pomaka u 2018, kao i za sve ostale porodice.

 

IZVOR: ALO.rs

Advertisements

error: