JEDNOSTAVNO ON! Novak najbolji ambasador Srbije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kada se dan završi osmehom, ili novi počne prilično radosnim osećajem, onda ti trenuci uđu u večnost. Takav je bio Novak Đoković u minuloj noći. Takva je i srpska sportska javnost ovog ponedeljka. Ali, u čemu je, zapravo, tajna Noletovog uspeha, kako je on to demantovao naša pesimistična očekivanja i, iznova, pokazao svetu da je najbolji svih vremena?

 

Pobediti Rodžera Federera u tenisu nije lako. Đoković ga naziva najboljim koji se ikada bavio “belim sportom”, ali ga je isti taj Đoković u finalu dosad jedinog neosvojenog mastersa, u Sinsinatiju – pobedio. A i nije mu to bio prvi put, već dvadeset i četvrti.

Kada se meč završio, Novak se osmehnuo, sabrao misli, pa rekao:

“Mnogo je lakše reći nešto o tome kako da pobedite Federera, nego uraditi to. Naročito ovde, gde on uživa da igra. Na terenu se tada stvari dešavaju tako brzo, da nemate vremena da ‘gradite poene’, već ste sve vreme u stanju uzbune”.

 

A Đoković je u tom stanju još od prošlogodišnjeg Vimbldona. Tada je, zbog nesnosnih bolova u laktu, rekao “Neću igrati u narednih šest meseci”. Kada se vratio, video je da to nije bio dovoljan oporavak. Odlazak na operaciju, pa nova pauza. I, onda, korak po korak. Uz nekada sramne, a često vrlo tužne komentare onih koji su ga uzdizali u nebesa. “Neće se taj nikada više vratiti”. “Šta nas zamajava!”. I ono čuveno “Jedi meso!”. To neverovanje u njega nije nam baš strano. Mi u mnogo toga ne verujemo, valjda jer smo veru kao takvu stavili po strani. Zaboravili. Đoković nije. I, tu je prvi stepenik njegove lestvice ka uspehu.

Advertisements

 

Sada, kada ga svetski mediji proglašavaju “vlasnikom Zlatnog mastersa”, što je pojam koji, zapravo, ne postoji u zvaničnoj teniskoj terminologiji, ali je moralo da se smisli makar nešto što bi opisalo činjenicu da je prvi u istoriji ovog sporta koji je tokom karijere osvojio sve turnire čija titula donosi 1.000 ATP bodova, ta nadmetanja iz “masters serije”, ponovo su krenuli hvalospevi. A on?

“Kroz šta sam sve prošao, te uspone i padove zbog povrede, ovogodišnje operacije… Deluje malo neverovatno da sam se vratio na ovaj nivo”, kaže naš najbolji teniser svih vremena.

To njegovo tako ljudsko, “ljudi, ovo je neverovatno”, ponovo nam govori da on nije nikakav vanzemaljac. Već čovek. A čoveku je, samo što smo mi to zaboravili, ili nismo bili naučeni, moguće i nemoguće. Pod nekim uslovima.

Baš zato, ono što Novak radi, to kako on osvaja planetu šarmom i talentom, ne treba da nas, posle istorijskog trijumfa u Sinsinatiju, dovede do zaključka: “E, sad je pokazao celom svetu!”.

 

Ne. Nije on sada pokazao celom svetu.

On pokazuje nama.

Sve vreme.

 

AUTOR TEKSTA: Blic.rs / FOTO: EPA

Advertisements

error: