JEDINI U EVROPI! Srbija na svetskoj crnoj listi zbog pranja novca

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ni nakon osam meseci, Srbija nije skinuta sa “crne liste” Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca – FATF-a, kako saznaje Insajder. Na listi su visoko rizične države po međunarodni finansijski sistem, zemlje sa “sistemskim manjkavostima” u borbi protiv terorizma i pranja novca. Na tu listu Srbija je dospela u februaru.

 

Predsednica Vlade je tada poručila da su Sjedinjene Američke Države insistirale da se takav izveštaj FATF-a usvoji. Premijerka danas nije želela ni da potvrdi ni da demantuje vest, ali jeste američki ambasador, koji za N1 kaže – Srbiju bi trebalo skinuti sa “crne liste”.

Jedina država na Balkanu koja se našla na listi sa “ocrnjenim zemalja” – bar prema oceni Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca, krajem februara meseca bila je Srbija. Nedeljama iz Vlade – bili su bez komentara. Tek kada se oglasila, predsednica Vlade saopštila je: SAD su odgovorne što je Srbija na “crnoj listi”.

 

“Nažalost mislim da je jedna zemlja, to su bezmalo Sjedinjene Američke Države su insistirale da se izveštaj ipak usvoji, čime Srbija dolazi pod pojačani monitoring, to se desilo uprkos protivljenju svih ovih drugih zemalja, a prevashodno Evropske komisije. Mislim da mogu da garantujem da će Srbija krajem leta biti jedina zemlja koja je apsolutno usvojila i implementirala sve preporuke tog izveštaja”, kazala je u martu ove godine premijerka Srbije.

Prošlo je leto i punih osam meseci, ali Srbija nije skinuta sa liste visoko rizičkih zemalja po međunarodni finansijski sistem.

Advertisements

Iako danas predsednica Vlade nije želela da se obrati javnosti i novinarima da izjavu, na pitanja o izveštaju FATF-a odgovorio je američki ambasador Kajl Skat. On tvrdi: Srbija će biti uklonjena s liste.

“Srbija je napravila veliki napredak po pitanju regulative i zakona, a sada to treba primeniti i u praksi. Ja sam siguran da će Srbija biti uskoro biti uklonjena sa te crne liste. Mislim da se Srbija kreće u pravom smeru…”, kazao je Skat.

 

Srbija na listi FATF u “društvu” s Etiopijom, Sirijom, Ganom
U novom izveštaju FATF-a od 19. oktobra, navodi se da Srbija mora da počne sa primenom mehanizama za sprečavanje pranja novca i da se odlučnije bori protiv finansiranja terorizma.

Manjkavosti su uočene i u pristupu podacima vlasništva nad firmama. Iako je sa liste skinut – recimo – Irak, Srbija je ostala u društvu Etiopije, Gane, Sirije i Pakistana.

 

“Imamo neobično društvo kome možda ne pripadamo i sa te strane, možda je to upozorenje da se u senci nešto drugo – da se nama daje jedna lekcija koja treba da dovede do otrežnjenja i otvaranja pitanja šta zapravo radimo – ili želimo da budemo deo zapadne civilizacije i onda moramo da prihvatimo neka pravila igre. Primena propisa daleko zaostaje u odnosu na ono što bismo želeli da prezentujemo kao sliku pred spoljašnjim svetom”, ocenio je analitičar Aleksandar Radić.

 

IZVOR: Insajder, Danas.rs / FOTO: Orga

Advertisements

error: