JEDINA ISTINA! SVETSKI MEDIJI: Vučić je sam napravio krizu u Makedoniji pa je rešio!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Javnost u Srbiji je na neki način navikla na dramatične i spektakularne korake srpskih vlasti. Kako piše Dojče vele, u pravilnim vremenskim intervalima se javnost podiže na noge najnovijim zaverama protiv vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima navodno pored država iz susedstva učestvuje i strani faktor.

Stoga bi se i situacija sa Makedonijom mogla posmatrati kao još jedna već viđena predstava, piše ovaj list.

Kako su, kao i u nekim sličnim prilikama, usledila i prilično nemušta saopštenja, ostalo je samo da se nagađa o razlozima za sadašnju krizu makedonsko-srpskih odnosa. Istraživač Beogradskog centra za bezbednosne politike Bojan Elek u svakom slučaju taj potez vidi kao potez očajnika.

„To je svakako preterana mera“, ocenjuje Elek, i dodaje da je ovo za njega „samo kreiranje atmosfere straha i panike. I onda mi, kao faktor mira i stabilnosti u regionu, proizvodimo neke krize koje onda rešavamo“.

Povlačenje srpskih diplomata iz susedne Makedonije u srpskoj javnosti se tumači kao odgovor na dva poteza makedonskih vlasti, pojačano prisluškivanje i praćenje srpskih diplomata i podrška Makedonije članstvu Kosova u Unesko. Nije u ovom trenutku toliko važno koji razlog preteže, ali to su u svakom slučaju nezvanične teorije koje beleže srpski mediji.

Advertisements

Kada je reč o srpskim vlastima, čitava situacija i njihovo objašnjenje praktično su se sveli na rečenicu „Takva odluka je usledila nakon saznanja naših nadležnih organa o ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije“. Kako bi sve ostalo na nivou špijunske misterije, potrudio se i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je upozorio kako vlastima u Makedoniji neće biti lako kada saznaju „da mi znamo sve, šta su odlučili, šta rade, i šta će raditi“. Nedoumicu o tome šta je zaista razlog tog poteza nije razrešilo ni gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na državnoj televiziji, jer je tu takođe samo ponovljeno kako „Srbija zna sve šta je Makedonija radila“.

Neka vrsta pratećeg programa su vlastima bliski mediji koji su svoje stranice preplavili senzacionalističkim naslovima poput „Zaev objavio rat Srbiji“, „Bratko Zaev zabio nam nož u leđa“, „Makedonci prisluškuju čak i Vučića“. Mediji beleže i izjavu lidera Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića koji kaže da „srpsko osoblje i ambasada Srbije u Skoplju imaju tretman u rangu iranske ambasade“, a Iran je dodaje „u Makedoniji označen kao sponzor terorizma“.

Bezbednosni analitičari smatraju da oba pomenuta scenarija mogu biti povod za ovakvu reakciju Srbije, i da je moguće da su se u istom trenutku poklopila oba slučaja, prisluškivanje i Unesko. Ukoliko je razlog prisluškivanje, Bojan Elek kaže za DW kako to nije ništa neobično, imajući na umu situaciju u kojoj se službenik BIA našao u Sobranju tokom nereda nakon tamošnjih izbora.

„To bi mogao biti razlog da makedonska služba uvede kontraobaveštajne mere ka osoblju Ambasade Srbije u Skoplju. I to bi možda bilo neobično da su odnosi regularni. Ali, nakon prisustva službenika BIA tim događajima, a još uvek ne znamo u kom kapacitetu, neke kontramere makedonskih službi deluju logično“, kaže Elek.

NOVOSTI

Advertisements

error: