JADRANKA JOKSIMOVIĆ (SNS): Ja ću da napravim slobodne medije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Mistarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija zadovoljna izveštajem EK jer daje osnovu za otvaranje novih poglavlja, dok je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao da je izveštaj ohrabrenje Vladi da zemlju vodi odlučnije na evropskom putu.

 

Fabrici je novinarima u Vladi Srbije rekao da se u izveštaju konstatuje da nije bilo napretka u slobodi izražavanja, ali da ceni izjavu ministarke Joksimović da će se Vlada Srbije pozabaviti tim pitanjem jer je sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrednosti EU.

 

Joksimović je izjavila da se u izveštaju Evropske komisije ocenjuje da Srbija nije napredovala u oblasti slobodne medija i slobode izražavanja i dodala da će Vlada Srbije raditi na tome.

“Ima aktivnosti, ali nema napretka. Uzimamo za ozbiljno sve što je napisano u izveštaju”, rekla je Joksimovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

 

Fabrici je ocenio da ceni to što je ministarka Joksimović rekla da će se Vlada Srbije pozabaviti pitanjem slobodne medija i slobode izražavanja.

Advertisements

 

“U oblasti slobode izražavanja ocenjeno je da Srbija nije ostvarila nikakav napredak, ali cenim što je ministrka rekla da će se Vlada pozabaviti tim pitanjem, jer je to veoma važno za Evropsku uniju”, kazao je Fabrici.

Joksimović je ocenila da je izveštaj EK izbalansiran, odmeren i dobar za Srbiju jer nijedna oblast nije ocenjena kao da je bilo nazadovanja.

Ona je ocenila da je Izveštaj važan jer daje dobre argumente za države članice da pruže podršku Srbiji u otvaranju još pregovaračkih poglavlja.

 

Ministarka je istakla da očekuje da će Srbija nakon Izveštaja otvoriti još dva poglavlja u prosecu pregovaranja sa EU.

Joksimović je kazala da Izveštaj konstatuje da ima kašnjenja u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije i dodala da je Vlada toga svesna i da će na tome raditi.

 

BETA / FOTO: TANJUG

Advertisements

error: