IZGORELA 2016. Za katedralu Sveti Sava u Njujorku nema para!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Drvene krovne grede stare nekoliko vekova, veliki prostor ispunjen kiseonikom, kamen sa spoljne zgrade zdanja i gotička arhitektura značajno su otežali gašenje požara u Notr Damu, kažu stručnjaci.

Slični prizori kao u Parizu viđeni su pre oko tri godine u Njujorku kada je izgorela srpska crkva Svetog Save. Naime i ova crkva je, izgrađena mnogo kasnije, u 19. veku, rađena po uzoru na gotički stil i takođe je imala drvenu konstrukciju koja je samo doprinela širenju plamenova i koja je potpuno izgorela.Istraga je pokazala da je taj požar nastao slučajno, zbog neugašenih sveća. Međutim, za razliku od mnogo veće i starije katedrale Notr Dam, od srpske crkve, iako su vatrogasci uporno gasili vatru, nije ostalo ništa osim zidova. Kao i u slučaju Notr Dama, kameni zidovi su sprečavali vatrogasce da priđu vatri. Kako se radilo o manjoj crkvi, plamen ju je brzo progutao.

Advertisements

 

Njujorški vatrogasac Greg Favr je rekao da se plašio da bi Notr Dam, mogao da završi kao crkva Svetog Save.

“Sveti Sava je velika crkva, iako mala u poređenju sa Notr Damom. U zavisnosti od toga kako su postavljena creva, trenutni uslovi zbog vetra, pristup vodi, šteta bi mogla da bude značajno veća ili manja”, napisao je on na Tviteru.

 

Nažalost iako je prošlo već nekoliko godina crkva nije u potpunosti objavljena a novca ima jako malo. Iako su svetske televizije pomno pratile i sve prenose nije bilo organizovanog prikupljanja novca a ni država Srbija se nije ponudila puno da pomogne.

 

Na oficijalnom sajtu i dalje stoji apel i upustva kako da se pomogne crkvi kako bi Srbi u Njujorku mogli i dalje da idu na svečanosti i liturgije.

 

Izvor: Blic / Dnevni Žurnal

FOTO: RAS

Advertisements

error: