IVICA DAČIĆ ZA INFORMER: Ako Hrvati hoće rat, dobiće ga!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ako Hrvatska hoće diplomatski rat, imaće ga, kaže potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Ipak, on izražava očekivanje da će prevladati razum i da će se nastaviti putem dobrosusedske saradnje.

 

– Ukoliko zvanični Zagreb odluči da povuče ambsadora iz Beograda, kako se spekuliše, isto ćemo uraditi i mi sa našim ambasadorom u Zagrebu. Spremni smo da tu “igru” odigramo do samog kraja, ako oni to hoće, ali plašim se da je “srpski problem” u Hrvatskoj jako teška i neizlečiva bolest – rekao je Dačić u intervjuu za “Informer”.

 

Dačić uverava da će Srbija primeniti sve recipročne mere u odnosu na Zagreb.

– Oni su našeg ministra odobrane proglasili za personu non grata, mi smo to odmah uradili sa njihovim ministrom. Naša politika sa Hrvatima je reciprocitet – istakao je Dačić.

 

On je ukazao da su recipročne mere uobičajena praksa u diplomatiji, svuda se to radi. Srbija, prema njegovim rečima, nije time zadovoljna, ali je prinuđena da reaguje i odgovara na njihove poteze.

Advertisements

 

– Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo. Ipak nadam se da ćemo se okrenuti pozitivnim stvarima, jer odnosi Beograda i Zagreba jesu presudni, ključni za stabibnost u čitavom regionu – napomenuo je Dačić.

 

Na konstataciju da se neki hrvatski zvaničnici traže čak prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom, on je ocenio da je Hrvatska krenula pogrešnim putem.

 

– Ovo svakako nije put kojim treba da idemo. Nadamo se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koji su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće  rat, imaće  rat – istakao je Dačić.

Upitan da li je moguće da nam Hrvati Zbog ovoga blokiraju pregovore sa Evropskom unijom, on je rekao:

– Mislim da nije izvesno da će nam Hrvatska u junu blokirati otovaranje novih pregovaračkih poglavlja sa EU. I ranije su to pokušavali pa im to nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena – istakao je srpski šef diplomatije.

 

BLIC.RS

Advertisements

error: