IVICA DAČIĆ: Saznao sam da nerviram mnoge Albance

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za „Politiku“ da može da garantuje da će broj zemalja koje su priznale jednostrano proglašenju nezavisnost Kosova pasti ispod 100.

 

On kaže da je za njega prioritet da se broj priznanja smanji na ispod 100, čime se pomaže i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer se u njegovim razgovorima neće polaziti od toga da je sve već rešeno, već će on moći da kaže:

– Pa čekajte, evo u poslednja tri meseca pet zemalja je povuklo priznanje. Možda će za pola godine, na primer, biti ispod 100. A šta će da bude kada spadne ispod 96 zemalja? – dodao je Dačić.

 

Upitan ima li realne šanse da tako bude, on je rekao:

– Ja vam to garantujem.

Na pitanje za koje vreme, on je odgovorio:

– Samo da imam vremena. Ne mogu da stignem da se bavim svim tim stvarima, ne mogu da stignem da obiđem sve.

 

Prema njegovim rečima, treba obratiti pažnju na predstavnike tih zemalja i to treba da prate i ostala ministarstva.

– A ne da se dešava da neko ovde neće da primi ministra sa kojim ja razgovaram, dok bi ministra iz neke veće evropske zemlje primili – istakao je Dačić.

 

U tom smislu, dodao je, treba razgovarati i o diplomatskoj mreži.

Advertisements

Dačić kaže da je prvi počeo da radi na tome da zemlje povlače priznanje i da često zbog toga putuje u Afriku i Aziju, zbog čega se zvaničnici iz Prištine na njega žale.

– Pošto to njih strašno nervira, ovde sam formirao tim ljudi koji se bave isključivo tim pitanjem. Za mene je to prioritet naše političke aktivnosti – istakao je šef srpske diplomatije.

Povodom zahteva sa Zapada da se brzo reši pitanje odnosa Beograda i Prištine, Dačić napominje da se tu ne radi o „trci s vremenom“, jer su pregovori u Briselu tehnički, a niko nikada nije razgovarao o trajnom rešenju.

 

– Postoji samo naznaka o pravno obavezujućem sporazumu, čiji je autor Štefan File, koji je tada pokušao da zadovolji i zemlje koje su priznale tzv. Kosovo i one koje nisu. On tada nije mogao da kaže šta je to, niti ga je neko pitao – dodao je Dačić, primetivši da „niko ne zna šta je to“.

Upitan da li će kosovski Srbi 20. aprila sami formirati Zajednicu srpskih opština, on je rekao da „sve zavisi od naše procene“.

 

– U svakom slučaju, za nas je veoma važno da držimo čvrste odnose sa Rusijom i Kinom. Treba držati čvrste odnose sa zemljama koje nisu priznale tzv. Kosovo, posvetiti se tome i truditi se da s Nemačkom, Francuskom i SAD dođe do određenog nivoa međusobnog razumevanja kako može trajno da se reši taj problem – napomenuo je Dačić.

 

INFORMER.RS

Advertisements

error: