ITALIJANSKI SUD PRAVDE PORUČIO HRVATIMA: Gavrilo Princip je revolucionar a ne terorista!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Italijanski Sud Pravde razmatrao je žalbu građanina Napulja Josipa Božičeka, hrvatskog porekla na “preobraćanje istorije” povodom slučaja Gavrlia Principa i ubijanja prestolonaslednika Ferdinanda.

 

Nije poznato po kom osnovu hrvatski državljanin ima prava da se žali na presudu Principu i to sudu u Italiji, ali kako su prenele italijanske novine, reč je o traženju stava i mišljenja suda, te nije reč o promeni istorijskih činjenica.

Advertisements

Naime, građanin Italije hrvatske nacionalnosti Josip Božiček (33) zatražio je većanje italijanskog Suda Pravde da se izjasni stručno o tome da li Gavrilo Princip iako je zvanično proglašen za revolucinara i ekstremistu, ima osnovu da se nazove zvanično i teroristom.

Italijanski sud je u svom obrazloženju napomeuo da nije moguće prekrajati i naknadno menjati već donesene presude, te da je nemoguće Principa proglasiti za teroristom, jer se taj termin nije koristio u ono vreme.

Sud dalje implicira da je Prinicp imao status revolucionara poput Fidela Kastra, Če Gevare ali i nekoliko afričkih lidera.

 

IZVOR: DNEVNI ŽURNAL

Advertisements

error: