Istorijski voz iz Beograda ka Kosovu nosi jaku poruku Albancima na njihovom jeziku (FOTO)

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prvi put od bombardovanja Srbije 1999. godine, proradila je železnička linija na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica , a voz koji će povezivati prestonicu i južnu pokrajinu, na sebi nosi krajnje zanimljivu poruku!

Naime, “ruska dizelka” spolja je ukrašena zastavom Srbje i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom “Kosovo je Srbija” na 21 jeziku,među kojima je i albanski, dok je unutra ukrašena slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. Reč je o Gračanici, Visokim Dečanima, Bogorodici Ljeviški i Pećkoj patrijaršiji.

Promotivna vožnja biće organizovana sutra, a posle 26. februara biće poznato da li će ova probna linija postati redovna.

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Zoran Puzović, pomoćnik generalnog direktora “Srbija voza” za saobraćaj rekao je da je u pitanju novi voz koji je Srbija kupila od Rusije.

Advertisements

– Reč je o direktnoj liniji, koja će biti produžetak postojećoj liniji između Kraljeva i Kosovske Mitrovice. Voz je potpuno nov i to će mu biti prva vožnja. Putnici će imati potpuno klimatizovan prostor i vaj-faj internet – rekao je Puzović i dodao da se linija pokreće uz pomoć Kancelarije za KiM.

Promotivni voz će krenuti iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara u 8.30 sati, a polazak iz Kosovske Mitrovice je planiran 15. januara, u 10.40 sati. U probnom periodu će saobraćati dva puta nedeljno sa polaskom u petak iz Kosovske Mitrovice u 10.45 i u nedelju polaskom iz Beograda u 8.30 sati.

Autor vizuelnog koncepta voza je umetnik Andrej Vasiljević Andelei. On je rekao da je želeo da pokaže naše kulturno i istorijsko nasleđe sa KiM, to jest freske iz četiri manastira sa liste Unesko.

– Moja ideja je bila da lepotu našeg kulturnog nasleđa predstavim na jedinstven način. Ako imate voz koji prevozi putnike između Beograda i Kosovske Mitrovice, pa šta bi bilo bolje da tu liniju proslavi nego neki naši najlepši motivi iz naših manastira. Što se natpisa tiče, ideja je da 21 različitim jezikom pokažemo sebi i svetu da se mi ne stidimo od toga da kažemo ono što je naše.Tu je i albanski jezik, jer i Albanci žive na KiM. Žive pored tih manastira koji su i dalje naši –  rekao je Vasiljević i naglasio da se iza svega krije želja da sačuvamo naše manastire na KiM pod okriljem UNESKO, ali pod zaštitom Srbje.

 

  • TELEGRAF

Advertisements

error: