ISTORIJSKI SASTANAK! Tramp i Kim u Singapuru 12. juna

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una zakazan je za 12. jun, u 9.00 ujutro u Singapuru po lokalnom vremenu, saopštila je večeras Bela kuća.

 

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da se nastavlja s planiranjem istorijskog samita u Singapuru i dodala da će se pregovarači SAD i Severne Koreje sastati u demilitarizovanoj zoni na Korejskom poluostrvu radi pripreme.

 

Tramp je rekao da je cilj samita denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Detaljna agenda samita biće naknadno saopštena.

Advertisements

Sadržaj pisma vođe Severne Koreje namenjeno Trampu, a koje je predao visoki severnokorejski zvaničnik Kim Jong Čol tokom boravka u SAD, Sandersova nije želela da komentariše, rekavši samo da je “interesantno”.

 

Tramp je usredsređen na postizanje nuklearnog dogovora s Kim Džong Unom, a njegovi partneri i saradnici zabrinuti su da neće posvetiti dovoljno pažnje kršenju ljudskih prava i regionalnim bezbednosnim pitanjima, navodi agencija AP.

 

AP dodaje da fokus na nuklearno oružje može dovesti do toga da Tramp zanemari niz problemaričnih mera severnokorejskog režima dok Kim Džong Unu obećava “zaštitu” u zamenu za odustajanje od nuklearnog programa koji bi mogao da predstavlja direktnu pretnju SAD.

 

IZVOR: Tanjug / AP / FOTO: Rumbo

Advertisements

error: