ISTORIJA SE OPET PONAVLJA! – Ove medije je VUČIĆ uništio i sahranio pre 20 godina!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sumanute kazne i ni miris od slobode informisanja.

 

U izveštaju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koje je Vreme objavilo 1999. godine možda se i najbolje vidi kakvu su torturu prolazili mediji, dok je ministar informisanja, od 1998. do 2000. godine bio sadašnji predsednik Aleksandar Vučič.

Objavljujemo deo iz izveštaja koji se odnosi na jedan od najrepresivnijih zakona koje je Srbija ikada videla. Tadašnji Zakon o javnom informisanju.

Donošenje “Uredbe o posebnim merama u uslovima pretnji oružanim napadima NATO-a” od strane Republičke vlade 8. oktobra 1998. godine jasno i nedvosmisleno označilo je pravac u kome će se dalje razvijati ograničavanje ljudskih i građanskih prava u Srbiji.

Taj je zakon ne samo ograničio slobodu izražavanja, već ju je drastičnim kaznama praktično ukinuo, a medije je doveo u najdublju krizu koja je narušila i osnovni cilj njihovog postojanja. Tim zakonom je zabranjeno reemitovanje emisija stranih radio i TV stanica, a propisane su visoke novčane kazne za urednike medija koji ne budu poštovali vrlo restriktivne odredbe ovog zakona. Slobodno tumačenje uopštenih odredbi i visoke novčane kazne predstavljaju instrumente koji režimu omogućuju da potpuno kontroliše rad svakog medija. Po tom zakonu se, na primer, za “narušavanje ustavnog poretka”, što praktično uglavnom znači za praćenje aktivnosti opozicije za promenu vlasti, vlasniku i izdavaču medija može dosuditi kazna od 400.000 do 800.000 dinara (50.000 do 117.000 DEM), odnosno 100.000 do 400.000 dinara za novinara i urednika koji je informaciju preneo ili napisao.

Advertisements

Prvo javno glasilo na koje je primenjen ovaj zakon bio je beogradski nedeljnik Evropljanin. Greh Evropljanina sastojao se u objavljivanju otvorenog pisma predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, u kojem se on optužuje za katastrofalnu situaciju u zemlji. To je povredilo članove do tada javnosti malo poznatog Patriotskog saveza Beograda, koji je zbog toga podneo prekršajne prijave protiv čelnika Evropljanina i firme “DT Press”.

Evropljaninu je 24. oktobra 1998. izrečena kazna u iznosu od 2.400.000 dinara (u to vreme oko 150.000 USD), a 26. oktobra je usledila konfiskacija imovine preduzeća, zaplena tiraža “DT-a” i višemesečno proganjanje vlasnika Slavka Ćuruvije. Zakon je primenjen i na sve medije koji se faktički nađu na teritoriji Srbije. Tako je policija Srbije 19. novembra kod Prijepolja zaplenila tiraž podgoričkog Monitora koji je bio namenjen čitaocima u Srbiji. Pravni osnov za takav postupak u tom trenutku je bio nepoznat, jer je bilo nejasno da li je Monitoru izrečena bilo kakva kazna od strane nekog sudskog organa u Srbiji. Uskoro se ispostavilo da je još 7. novembra 1998. u tajnosti bila doneta presuda kojom je taj nedeljnik kažnjen novčanom kaznom od 2.800.000 dinara (175.000 USD).

Od dana donošenja Zakona o informisanju pa do 1. novembra 1999. godine izrečeno je preko 30 kazni (neke su ukinute), u ukupnom iznosu od preko 18 miliona dinara.

IZVOR: ESPRESO.RS

Advertisements

error: