IDETE NA PUT? Ako ne platite BUS PLUS kazne policija će vas hapsiti na granici!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ako se građanin ne odazove na dva sudska poziva, policija dobija nalog da ga privede, a ako u tome ne uspe, sud izdaje poternicu i umesto na letovanju neplatiša će završiti na sudu!

Naplata prekršajnih kazni smanjena je za osam miliona dinara dnevno od kada je Ustavni sud ocenio neustavnim član 336. Zakona o prekršajima. Po toj odredbi, građani koji nisu izmirili novčane kazne nisu mogli da dobiju vozačku i saobraćajnu dozvolu niti potvrdu o registraciji vozila.

Portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić kaže da građani na dnevnom nivou, u celoj Srbiji, izbegavaju da plate prekršajne kazne za osam miliona dinara manje u odnosu na period pre odluke Ustavnog suda, koja je doneta početkom novembra prošle godine.

Pre toga, šalteri prekršajnih sudova i policijskih uprava bili su svakodnevno prebukirani, kao i agencije za registraciju vozila.

Server registra neplaćenih novčanih kazni bio je prebukiran, pa su mnogi grašani imali problema zato što je danima posle uplate registar i dalje pokazivao da kazna nije plaćenja. Samo u eogradu bilo je od 5.000 do 7.000 uplata dnevno. Čak 72 odso građana tada je plaćalo mandatnu kaznu u roku od osam dana, a 90 odsto građana redovno se odazivalo na pozive prekršajnih sudova. Danas se prekršajni sudovi ne mogu pohvaliti takvom statistikom.

Ako se građanin ne odazove na dva sudska poziva, sud daje nalog policiji da ga privede, a ako ga policija ne pronađe – sud izdaje poternicu. U takvoj situaciji građanin može biti zadržan na graničnom prelazu, pa umesto da stigne na letovanje, biće doveden u sud.

Advertisements

Nedavno su mediji izvestili da jedna naša sugrađanka nije mogla da izađe iz zemlje zato što je granična policija u registru pronašla da nije platila kaznu za “bus plus”. U MUP-u nisu dali odgovor na pitanje koliko je ove godine bilo vraćenih građana sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni. Takođe, nije ni dobijena potvrda da je neko onemogućen da pređe granicu zbog neplaćene karte za gradski prevoz.

Nezvanično, granična policija prilikom unosa podataka iz pasoša u kompjuter može samo da vidi da posotji neko upozorenje, kao što je naredba suda o privđenju, ali nema informaciju koji je razlog, da li je to zbog neodazivanja na pozive prekršajnog suda ili je poternica raspisana zbog nekog krivičnog dela. Granična policija je obavezna da postupi po naredbi suda.

U Prekršajnom apelacionom sudu navode da je reč o slučajevima kada su sudovi izdali opštu naredbu za dovođenje, narodski rečeno – poternicu za okrivljene koji nisu dostupni pravosudnim organima. Ove naredbe na celoj teritoriji Srbije izvršavaju policajci koji mogu da zadrže građanina i da ga privedu sudu koji je izdao poternicu.

Zato je preporuka građanima da pre polaska na odmor posete sajt Ministarstva pravde, otvore registra neplaćenih kazni i ukucaju ime, prezime i matični broj. Tako že saznati da li imaju neke “zaboravljene” novčane obaveze koje im mogu pokvariti odlazak na odmor.

Registar neplaženih kazni odnosi se na sva dugovanja na osnovu sudskih odluka, a među njima su i kazne za “bus plus”.

Kada građanin dobije prekršajni nalog da plati kaznu za švercovanje, ona će se naći u registru neplaćenih kazni ukoliko ne plati polovinu kazne u roku od osam dana.

– Ako novčana kazna nije plaćena, moguće je da je sud tu kaznu zamenio kaznom zatvora, pa građanin ne može da izađe iz zemlje ako treba da ide u zatvor i ako je sud izdao “opštu naredbu za dovođenje” odnosno raspis ili poternicu – objašnjava Ilić.

ALO NOVINE

Advertisements

error: