I ZVANIČNO PROGLAŠENO! Katalonija proglasila nezavisnost od Španije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Katalonski parlament je danas doneo odluku o proglašenju nezavisnosti koja je burno dočekana na ulicama Barselone. Gotovo trenutno usledila je i reakcija španskih vlasti, pa je Senat uveo direktnu kontrolu nad pokrajinom.

 

20.15 – Kralj Španije otkazao posetu Valensiji zbog krize u Kataloniji

20.01 – Škotska vlada saopštila je danas da “poštuje i razume” stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog “odbijanja dijaloga”.

Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocenila je da “nametanje direktne kontrole Madrida ne može biti rešenje”, prenosi AP.

19.31 – Kancelarija španskog državnog tužioca podići će naredne nedelje optužnice za pobunu protiv katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, najavio je danas portparol, nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost te španske pokrajine.

Sud će potom odlučiti da li da prihvati optužbe protiv Pudždemona, prenosi AFP.

Kako je ranije rekao portparol kancelarije španskog tužioca, španski vrhovni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje za nezavisnost katalonske republike optuže za pobunu.

Advertisements

18.50 – Ustavni sud Španije dao je katalonskim vlastima tri dana da zaustave jednostrano proglašenje nezavisnosti regiona, piše list “Pais“.

“Ustavni sud daje tri dana Generalitetu (regionalnoj vladi), parlamentu Katalonije i tužilaštvu da donesu odluku o suspenziji (odluke o nezavisnosti)“, ističe list.

18.48 – Naoružani pripadnici španske policije primećeni su ispred zgrade Palate pravde u Barseloni.

18.13 – Džulijan Asanž predviđa da će se Katalonci “boriti kao Gandi“ za nezavisnost.

Osnivač “Vikiliksa“ oglasio se na Tviteru odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost, obraćajući se svojim pratiocima na katalonskom jeziku.

18.01 – Nemačka vlada ne priznaje nezavisnost Katalonije, koju je jednostrano proglasio regionalni parlament, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

17.45 – Savet grada Đirona, koji ulazi u sastav autonomne zajednice Katalonije, uklonio je sa zgrade zastavu Španije nakon glasanja katalonskog parlamenta za rezoluciju o nezavisnosti, javio je list “Kaso Aislado“.

INFORMER.RS

Advertisements

error: