I višnjari ogorčeni – za 35 RSD neće ni da beru!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Niš — Berba višanja na području opštine Merošina je počela, ali veliko je pitanje da li će biti nastavljena jer je otkupna cena svega 35 dinara.

 

Direktor zadruge “Oblačinska višnja” Dušan Miladinović kazao je da su proizvođači ogorčeni i da po sadašnjoj ceni “višnju sigurno neće mnogo da beru”.

“Berba je krenula sa otkupnom cenom od 40 dinara, ali je već posle dva dana cena pala na 35 dinara. Razgovarali smo sa svima, i sa vlasnicima hladnjača i otkupljivačima, i svi kažu da tu cenu diktira tržište”, istakao je Miladinović.

 

On je rekao da će zadrugari pokušati da zajedno sa predstavnicima opštine Merošina ugovore sastanke u Vladi Srbije, jer su svesni činjenice da sami na lokalu ne mogu ništa da učine.

 

Miladinović je pre početka berbe višanja rekao za Betu da otkupna cena ne bi smela da bude manja od 50 dinara.

Advertisements

“Beračima se berba plaća 15 do 20 dinara po kilogramu, a isto toliko iznose troškovi obrade, osiguranja, đubriva. Nikakvu zaradu proizvođači nemaju sa cenom od 40 dinara, a sa nižom cenom su u gubitku”, naglasio je Miladinović i dodao da je kvalitet višanja i ove, kao i prošle godine odličan.

 

On je podsetio da je prošle godine otkupna cena višanja bila 80 i 90 dinara.

Opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u Srbiji sa oko 2.000 hektara višnjika i godišnjim rodom između 100.000 i 150.000 tona.

 

U Sekretarijatu za poljoprivredu grada Niša kazali su da u niškom kraju otkupna cena višanja i dalje iznosi 40 dinara, kao što je to bila i na početku berbe pre nedelju dana.

 

IZVOR: B92 / FOTO: Avaz

Advertisements

error: