HVALA PUNO! NAJNOVIJA VEST – 5 država BLOKIRALO ulazak Srbije u EU!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Članice EU su se saglasile da je zasad, u očekivanju napretka u reformama u Srbiji, “dovoljno da se otvore dva poglavlja” u pregovorima o članstvu s Beogradom.

 

Otvaranje tih poglavlja je na dnevnom redu međuvladine konferencije EU-Srbija večeras u Briselu.

To su agenciji Beta preneli izvori Saveta ministara EU koji su naveli da je odluka o otvaranju poglavlja 6 o pravima privrednih društava i 30 o ekonomskim vezama s inostranstvom donesena još pre desetak dana, budući da je pet članica EU imalo zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji.

 

Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska su bile izričite u stavu da zasad nije svrsishodno otvarati i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima za koja su vezani i valjano delovanje pravne države, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa i sistemsko obuzdavanje korupcije.

Advertisements

 

Ove zemlje, a konačno i još neke članice EU koje su delom bile naklonjene otvaranju i trećeg poglavlja upravo da bi se dao podstrek reformama u Srbiji, su u celini uzele u obzir polugodišnju analizu Evropske komisije o sprovođenju akcionih planova srpske vlade za poglavlja 23. i 24.

 

U internom dokumentu Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, u koji je imala uvida agencija Beta, navodi se da Srbija treba da pojača napore u oblastima finansijskih istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja imovine i konfiskacije i usvoji efikasan postupak azila u skladu sa evropskim pravnim tekovinama.

IZVOR: B92 – FOTO: Getty Images

Advertisements

error: