HVALA! Predsednik Francuske UŽIVO: Srbija ne može u EU!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Francuska je ostala dosledna ideji svog predsednika Emanuela Makrona da Evropska unija treba prvo da se reformiše, pa da se proširuje, a direktne posledice toga na svojoj koži osetile su Severna Makedonija i Albanija, koje nisu dobile datum početka pregovora.

 

Ovakva, do daljnjeg konačna odluka, došla je nakon višesatnog sastanka šefova država i vlada Evropske Unije(EU), koji nisu uspeli da se dogovore i daju “zeleno svetlo” obema državama, a kao glavni “krivac” za to jasno i glasno se navodi Francuska.

 

Sa druge strane, da je to njen i stav šefa države Makrona nije nikakva nepoznanica, s obzirom na to da on nije nikada krio šta je njegova ideja kada je reč o Uniji. Od 2017. godine, od kada je postao šef francuske države, on je zastupao tezu da je proširenje nemoguće bez prethodnih unutrašnjih reformi EU.

Advertisements

To je govorio i u svojoj zemlji, u EU, ali i balkanskim zemljama, pa i Srbiji koju je pre izvesnog vremena posetio. Da će to biti francuska pozicija svojevremeno je nagovestila i francuska ministarka za evropske poslove Emili Loazo koja je tokom posete Beogradu jasno rekla da “sadašnje stanje EU ne omogućava proširenje članstva”. Iako to ovdašnjoj javnosti nije prijalo da čuje, i možda nisu shvatili da je stvar rešena, na primeru Makedonije i Albanije ispostaviće se da jeste.

 

Međutim, kako će ta reforma Unije izgledati, šta će podrazumevati i kada će početi, za sada je nepoznanica, kao što je nepoznanica i kakve bi posledice takva odluka mogla da ima i po samu EU , ali i zemlje Zapadnog Balkana koje na to članstvo u godinama koje slede računaju. Ono što je izvesno, gotovo sigurno će ih usporiti na i onako sporom evropskom putu.

 

Espreso

Foto: AFP

Advertisements

error: