HRVATSKI MEDIJI: Vučić je predao Kosovo i zvanično!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na hrvatskom portalu, express.hr, izašala je politička analiza, koju potpisuje Paula Bobanović, u kojoj se tvrdi da je srpski predsednik Aleksandar Vučić prelomio, te da će pod određenim uslovima pristati, on i njegova stranka sa koalicionim partnerima, na nezavisnost Kosovakoji je trenutno pod okupacijom Albanaca i NATO snaga.

 

Portal INTERMAGAZIN prenosi celosti tekst, sa jasnom napomenom da svi stavovi u ovoj analizi nisu stavovi našeg sajta.

 

Vučićev obrt: „Priznaćemo Kosovo pod ovim uslovom“

Srpski predsjednik od EU traži ustupke, a zauzvraće priznati neovisnost bivše autonomne pokrajine.

Kada je NATO bombardirao Srbiju 1999. godine, Aleksandar Vučić bio je ministar informisanja, koji je zdušno provodio cenzuru za predsjednika zemlje Slobodana Miloševića koji će kasnije biti osuđen za ratne zločine.

 

Gotovo dve decenije kasnije, sam Vučić je predsjednik Srbije. Tvrdi da je promijenio mnoge svoje bivše nacionalističke stavove i briše optužbe za autoritarnost, pa međunarodna zajednica sad u njemu vidi čovjeka koji bi mogao potpisati sporazum koji bi na kraju donio mir na Kosovou.

Bivša srpska pokrajina odvojila se od Beograda i pod međunarodnim nadzorom i nakon vazdušnih napada NATO-a na Beograd, proglasila je nezavisnost 2008. godine. Srbija, međutim i dalje smatra da je to dio njezinog teritorija.

Advertisements

 

U intervjuu za Gardijan u Beogradu ove nedelje, Vučić je kazao kako vjeruje da sada postoje šanse da se u dogledno vrijeme – u roku „šest mjeseci ili godinu dana“ potpiše sporazum.

„Spremni smo raspravljati o svakom pitanju, spremni smo uzeti u obzir svaki prijedlog koji bi značio kompromisno rješenje“, kazao je, pod uslovom da se Srbiji ponudi nešto zauzvrat.

 

Kosovo je priznalo više od 100 zemalja, no još uvijek postoji njih pet u Evropskoj uniji koje ga ne prepoznaju, uglavnom zato što se boje da bi slučaj Kosova mogao biti presedan za njihove domaće sporove. Zbog toga ga ne priznaju ni Kina, Indija kao ni Rusija.

 

U Briselu se pak nadaju da bi se mogao postići dogovor između Beograda i Prištine što bi otvorilo put Kosovu prema članstvu u UN-u i tako objema zemljama otvorilo vrata za članstvo u EU.

 

Vučić igra na tu kartu, ali zauzvrat želi paket pogodnosti za Srbiju. Već je uključen u redoviti dijalog pod nadzorom Evropske unije u Briselu s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. Tači je prošle nedelje rekao i Gardijanu kako očekuje da će ove godine biti postignut sveobuhvatni dogovor.

 

IZVOR: Intermagazin.rs / Express.hr

Advertisements

error: