Hrvatski mediji: Srbija dala 100,000 evra Marini Abramović da gleda u magarca

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

SVJETSKI poznata suvremena srpska umjetnica Marina Abramović otvorila je u subotu svoju retrospektivnu izložbu u Beogradu, koja je izazvala burne komentare u javnosti.

 

Mnogi su se žestoko obrušili zbog, za beogradske prilike, enormne cijene koju je vlada premijerke Ane Brnabić platila za priređivanje te izložbe i proglasili su Marinu Abramović “umjetnicom uzimanja love”. No, drugi isto tako energično primjećuju njen umjetnički značaj u svjetskim razmjerima, uspoređujući je s umjetnicom kao što je Frida Kahlo i naglašavajući koristi za imidž Srbije.

 

Prvo su se početkom godine zažarile društvene mreže u Srbiji zbog informacije da je Muzej suvremene umjetnosti u Novom Sadu otkupio prava na prikazivanja performansa ‘Ispovijest’ Marine Abramović za 100.000 dolara. Radi se videu koji u sat vremena prikazuje Marinu Abramović kako neprestano zuri u magarca.

Advertisements

 

Marko Vidojković u svojoj kolumni na portalu Buka je komentirao: “Neuki često drve kako je Abramovićka najobičniji prevarant, da je to što radi samo neoliberalni cirkus izdrkavanja za debele pare, ali to je zapravo najviši oblik umjetnosti u modernim vremenima – uzimati toliku lovu za performanse kao što su njeni. Sjetimo se njenog jednosatnog buljenja u magarca. Umjetnica je lukavo rekla kako je riječ o osvrtu na njeno djetinjstvo, gdje svoje tijelo dovodi do nezamislivog napora, gledajući u drogiranog magarca, a zapravo je htjela reći: “Osnova mog umjetničkog djela jest u tome da u magarcu vidim svakoga tko će pljunuti sto tisuća dolara za DVD na kome će biti video kako gledam u magarca, to jest u onoga koji je taj DVD platio; a to ste vi, jer je upravo toliko plaćeno iz novosadskog budžeta da biste gledali u Marinu kako bulji u magarca, to jest vas.”

 

Index.hr

Advertisements

error: