HRVATSKI MEDIJI: Pinc Hari je hrvatskog porekla!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zagrebački Večernji list objavio je članak koji kao povod ima jučerašnje venčanje britanskog prinčevskog para, u kome se navodi da je mladoženja princ Hari potomak hrvatsko-mađarskog državnika i vojskovođe iz 16. veka Nikole Šubića Zrinskog.

 

Iako Hrvatska nikada nije bila deo britanske imperije, kraljevska porodica ima čitav niz kulturnih, gastronomskih, turističkih, ali i porodičnih veza sa Hrvatskom, piše Večernji.

Jedna od najpoznatijih veza je to što se na britanskom dvoru decenijama toči vino traminac iz Iločkih podruma, koje se pilo i prilikom krunisanja kraljice Elizabete II 1952. godine, kao i na jučerašnjem venčanju.

Advertisements

 

Kada su prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga Kamila pre dve godine posetili Osijek i Đakovo, imali su priliku da probaju čitav niz slavonskih delikatesa. Tako je Čarls zaključio da mu je slavonska šljivovica malo prejaka, dok je Kamila uživala u likeru od oraha.

 

Osim događaja novijeg datuma, manje je poznato da britanska kraljevska porodica ima i nešto hrvatske krvi u svojim venama. Kako piše Večernji, svi članovi kraljevske porodice su potomci Nikole Šubića Zrinskog, što je pre nekoliko godina utvrdio i hrvatski istoričar Goran Mladineo.

 

IZVOR: B92 / TANJUG

Advertisements

error: