HRVATSKI ISTORIČAR UŽIVO: Ustaše su bile bednici i sluge Hitlera

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zašto se Hrvati ne suočavaju, nego svađaju s prošlošću, pita se hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

 

Iako su Hrvati opterećeni prošlošću tokom cele godine mjesec maj jedan je od onih koji pokazuje kako prošlost ne samo da opterećuje nego i (dalje) deli hrvatsko društvo, ističe Klasnić.

U maju se rodio (1892.) i umro (1980.) Josip Broz Tito. Deo građana Hrvatske u njemu prepoznaje tipičnog “hrvatomrsca” i jednog od najvećih zločinaca 20. veća dok je za druge Tito najsposobniji političar i najuspešniji državnik u hrvatskoj istoriji, navodi on.

 

Dana 8. maja 1945. posle četiri godine ratovanja sa okupatorima i domaćim kolaboracionistima jedinice Narodnooslobodilačke vojske (“partizani”) oslobađaju Zagreb. Za jedne, to je zvanična verzija. Za druge, tog dana su posle četiri godine hrvatske vlasti Zagreb okupiorali od jugoslovenski komunisti, kaže Klasić.

Advertisements

 

Tačno nedelju dana kasnije, 15. maja 1945. oružane snage s područja Jugoslavije koje su bile u savezničkom odnosu s Trećim Rajhom prisiljene su na kapitulaciju i kod austrijskog gradića Blajburga su ih Britanci izručili Jugoslavenskoj armiji. Iako je obračun s Hitlerovim saveznicima u proleće i leto 1945. bio više pravilo nego izuzetak po celoj Europi, masovnost i brutalnost osvete u jugoslovenskom slučaju neuporedivi su s ostalim primerima.

 

Svake godine na taj dan zadnjih nekoliko decenija na blajburškom polju odvija se komemoracija za sve one nad kojima je smrtna kazna izvršena bez ikakvog sudskog procesa. Istovremeno su se na toj komemoraciji decenijama pojedinci šetali u ustaškim uniformama, pozdravljali jedni druge ustaškim pozdravima i niko od njih nije ni pomišljao da se ogradi, a kamoli da osudi ustaški režim i ustaške zločine. I u ovom slučaju hrvatsko društvo je podeljeno, navodi Klasić.

 

Ne po pitanju priznavanja zločina, koji je neosporan, nego po pitanju načina na koji se počinjeni zločin obeležava. Dok jedni Blajburg upoređuju s Jasenovcem i u “stradanju nevinih Hrvata” prepoznaju genocid, drugima su ikonografija i izjave koje se tamo mogu čuti dokaz da je glavni cilj okupljanja ipak veličanje NDH i žal nad porazom 1945, ističe hrvatski istoričar.

 

IZVOR: Kurir.rs

Advertisements

error: