HOĆE SVE ŽIVO! Fejsbuk pravi svoju kriptovalutu?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Najveća kadrovska rokada u istoriji Facebooka otkrila je, između ostalog, da ova kompanija namerava da razvije tehnologiju blockchaina, iako još nije jasno u koju svrhu.

 

Dosadašnji direktor Facebookovog Messengera Dejvid Markus trebalo bi da preuzme vođenje tima zaduženog za razvoj blockchaina. Odgovaraće direktno Facebookovom tehničkom direktoru Majku Šrepferu.

 

Još nije poznato čime će se grupa zaista baviti, a sam Markus je naveo da će biti istraživani najbolji načini za upotrebu blockchaina u Facebooku i da će početi od nule.

 

Saosnivač i glavni izvršni direktor najveće svetske društvene mreže Mark Zakerberg lično je zainteresovan za stvaranje sopstvene kriptovalute. Među ciljeve za ovu godinu uvrstio je i istraživanje prednosti koje one i tehnologija blockchaina donose.

Advertisements

 

Nagađa se da bi Facebook tu tehnologiju mogao da upotrebi za rešavanje brojnih problema vezanih za zaštitu privatnosti korisnika, koji su pod lupom javnosti i vlasti više država, naročito nakon skandala s kompanijom Cambridge Analytica. Blockchain bi tako, na primer, mogao da omogući potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad njihovim podacima.

 

S druge strane, s dve milijarde korisnika, Facebook je potencijalno vrlo zanimljiva platforma za razvoj sopstvene kriptovalute. U tome se već oprobao Telegram, koji je uveo sopstvenu konkurenciju bitkoinu. Blockchain je takođe teorijski moguće koristiti za plaćanje korisnicima za stvaranje i objavljivanje sadržaja.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: