HARADINAJ: Srbi silovali 20,000 Albanki na Kosovu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Albanski političari tvrde da je tokom rata 1998-1999. godine silovano 20.000 albanskih žena na Kosovu.

 

Priština je pred usvajanjem rezolucije kojom će izvršiti dodatni pritisak na Srbiju i zahtevati priznanje “počinjenog genocida na Kosovu” i naknadu štete. Prema saznanjima “Blica”, težište će biti na navodima o silovanim Albankama.

Albanski političari tvrde da je tokom rata 1998-1999. godine silovano 20.000 albanskih žena na Kosovu. Ove podatke iznose javno i prezentuju ih na važnim međunarodnim skupovima, nedavno i u UN. Broj od 20.000 žrtava seksualnog nasilja premašuje čak i broj navodno ubijenih u ratu – 13.595.

 

Prvi korak kosovski političari napravili su 2015. godine. Podignut je spomenik u centru Prištine – 20.000 igala koje prikazuju lice albanske žene, što je simbol trajne počasti žrtvama. Od spomenika koji je dizajnirao Ilir Blakcori do danas, Priština je obezbedila budžet i osnovala komisiju zaduženu za ispitivanje zahteva žrtava.

 

Obratilo im se 1.300

Advertisements

Iako političari ne odustaju od 20.000, konkretni podaci do kojih smo uspeli da dođemo o broju žena koje tvrde da su silovane drastično se razlikuje. Prema podacima, komisiji se obratilo 1.300 žena koje tvrde da su žrtve silovanja, ali ni taj broj mogućih žrtava nije opstao jer je kosovsku komisiju prošlo njih 400. U međuvremenu je skupština u Prištini dopunila i izmenila zakon o kategorijama žrtava rata tako da sad ima i odredbu “žrtve ratnog seksualnog nasilja”. Vlasti u Prištini su pozvale žene da se prijavljuju, a izmenom zakona je omogućeno da žene dobijaju pravo na penziju. Ona iznosi 230 evra, gotovo koliko i prosečna zarada na KiM.

 

Ono što je primetno u izjavama kosovskih političara, da čak i da nisu upitani, obavezno govore nekoliko stavki. Prvo da nisu mogli ranije silovanjima da se bave jer je to tabu tema za društvo kakvo je kosovsko. Drugo, da bi više žrtava prošlo komisiju, ali nemaju dovoljno novca za penzije. Takođe, i da se ovo pitanje poteže sad, 20 godina posle, jer ranije nije bilo fonda za žrtve. Kosovski političari tvrde da je mentalitet kočnica da se više žena prijavi, ali da se nadaju da će “napredovati”.

 

Autor Vesti: Informer

Foto: Ria

Advertisements

error: