HAOS U NAJAVI! MINISTAR PROSVETE: Ja ću ubuduće da smenjujem sve direktore škola

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Novim zakonskim rešenjima predviđeno da ubuduće ministar može da smeni direktora škola, što do sada nije bio slučaj, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević

– Zakonima je do sada falila efikasnost. U saradnji sa drugim zemljama – Češkom, Mađarskom, Slovenijom i oni su shvatili da su državu razvlastili potpuno – rekao je Šarčević.

On je gostujući na TV Pink pojasnio je da će se direktori škola birati tako što će kompletnu proceduru obavljati komisije koje rade u školama, školski odbori – kao i do sada, ali da poslednju reč na izbor direktora daje ministar koji može i da ga smeni.

Nacrt zakona uskoro treba da uđe u javnu raspravu, a osim tog sistemskog zakona ministarstvo je radilo još pet zakona. 

Advertisements

– Nama jeste cilj da se direktor ne ponaša kao da je sindikalac. Kolektiv ga podržava, a on da bi imao većinu ponaša se sindikalno. Nema autoritet da kaže “gospodo zvonilo je svi na čas”. Kada vidite da čas ne kasni uspela je reforma obrazovanja u Srbiji – kategoričan je ministar.

Dodaje da je u starom zakonu za direktore stajalo “stara se”, a da u nacrtu novog zakona sada stoji “dužan je”, “u obavezi je”. Pojašnjava i da direktor po novom zakonu na toj funkciji može ostati neograničen broj mandata, ali može biti smenjen i za mesec dana, odnosno sve zavisi da li zna ili ne zna da radi svoj posao.

Ministar kaže da ga nije iznenadilo to što je Srbija na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu našla među zemljama koje bi mogle postati “superzvezde” svetskog obrazovanja.

Kako kaže to je prirodan sled događaja jer je Univerzitet u Beogradu ostvario napredak na Šangajskoj listi, zatim porast broja studenata, više objavljenih stručnih radova, ali i porast BDP u Srbiji.

 

INFORMER / TANJUG

Advertisements

error: