HAOS U HRVATSKOJ! Rumunski turisti opelješili sve bakomate za 200,000 evra!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Uprava zagrebačke policije završila je kriminalističku istragu teških krađa. Utvrđeno je da su razbojnici provaljivali u bankomate na području Zagreba, Istre i Primorsko-goranske županije, i iz njih izvukli 1,517.500 kuna (204.750 evra).

Policija je uhapsila petoricu ljudi, svi su državljani Rumunije, dok se za još jednim osumnjičenim traga. Policija je oduzela 71.000 kuna, nešto deviza i opremu za pljačkanje bankomata.

“Ovde se ne radi o ‘skimmingu’, već je ovo jedan potpuno novi slučaj napada na bankomata. Lopovi bi lemilicom napravili otvor na bankomatu, a onda bi pristupili instalaciji i perifernom uređaju koji služi za čuvanje i izbacivanje novca. Na taj uređaj bi se spojili svojim mobilnim ili laptopom na kom se nalazi program kojim se deluje na bankomat i bankomat izbaci sav novac koji ima u sebi. Bilo je ranije klasičnih provala, upotreba plina da bi se izazivale eksplozije, ‘skimminga’, zatim tzv. ‘cash trappinga’, gde se stavljaju posebna prilagođena usta na bankomat, na kojima bi bilo ljepilo, pa bi se lovio novac, ali ovo je definitivno najsofisticiraniji način, i najlepši, koji smo do sada videli. Naravno, mora se provaliti u kućište bankomata da bi došli do instalacije. Ipak, na nekoliko bankomata nisu uspeli, ne znamo iz kojih razloga”, rekao je glavni istražitelj Službe organizovanog kriminaliteta, Zvonimir Petrović.

Advertisements

Kazao je da su se sve provale u bankomate odigrale prošle nedelje, tokom noći, te da je reč o bankomatima nekoliko banaka. Napad na bankomat ne bi trajao predugo, oko 20-ak minuta.

Petrović je objasnio kako su uspeli da ih uhvate.

“Prvo je počelo na području PU istarske, oni su nam prosledili video snimke i sve materijale, pa onda na području PU primorsko-goranske i zatim u Zagrebu. Upalio nam se alarm, prikupili smo sve moguće fotografije počinitelja, poslali svima na teren i objasnili modus operandi kradljivaca, napisali smo svima o čemu se radi. Znali smo da su stranci i da ih moramo uhvatiti u roku od par dana. Sa četvrtka na petak uhvatili smo prvu grupu lopova na području 4. policijske stanice i onda s petka na subotu su kolege iz 5. policijske stanice u Zagrebu uhvatili drugu grupu”, rekao je Petrović.

Napomenuo je da su tada istražili gde su bili prijavljeni u Zagrebu, te su pretragom njihovih boravišta pronašli uređaje s kojima su provaljivali u bankomate, kao i deo ukradenog novca.

KURIR

Advertisements

error: