HAOS U ATINI! Grci masovno palili američke zastave

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Tokom posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Grčkoj, grupa demonstranata, koja se kretala ka američkoj ambasadi u Atini, sukobila se sa policijom, koja je upotrebila suzavac da ih rastera.

 

Prethodno se nekoliko stotina demonstranata okupilo na trgu Sintagma, uzvikujući „Amerikanci, ubice naroda“, u znak protesta protiv izmene odbrambenog sporazuma između dve zemlje, koji se odnosi na američke vojne baze u Grčkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Oni su nosili transparente sa natpisima „Pompeo idi kući — Ne sporazumu Grčke i SAD“.

Tokom posete Grčkoj Pompeo je rekao da odnos dve zemlje nikada nije bio jači i poručio je da je uveren da Grčka može da bude stub stabilnosti u regionu.

Advertisements

On je, međutim, istakao da je zabrinut zbog kineskih investicija u infrastrukturu Grčke.

 

Osvrnuo se i na spor Kipra i Turske zbog operacija bušenja u Sredozemnom moru, navodeći da postoje pravila u istraživanju energetskih izvora u Sredozemnom moru.

Pompeo je upozorio Tursku da ne sprovodi operacije bušenja, koje su, kako je naveo, „nelegalne i neprihvatljive“.

 

„Jasno smo stavili do znanja da operacije u međunarodnim vodama određuje niz pravila. Rekli smo Turcima da je nelegalno bušenje neprihvatljivo i nastavićemo da preduzimamo diplomatske aktivnosti kako bismo obezbedili zakonite aktivnosti“, rekao je Pompeo na brifingu za novinare, dodajući da „nijedna zemlje ne može da drži Evropu kao taoca“.

 

Sputnik

Advertisements

error: