GRČKI LIST O PROTESTIMA U SRBIJI: Deca bivših demonstranata na ulicama Beograda

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

„Deca s pištaljkama“ su ponovo na ulicama Beograda, kao 1996-97, kada su „probudila društvo u doba autokratske vladavine Slobodana Miloševića“ koga je potom „društveni pokret i srušio s vlasti“, piše danas uticajni atinski konzervativni list „Katimerini“.

 

– Danas, 20 godina kasnije, u pištaljke duvaju deca tadašnjih demonstranata… instinktivno reagujući zastrašeni procentom od 55 odsto s koliko je Aleksandar Vučić izabran za predsednika Republike, viču da je glasove oteo kontrolom medija i demagogijom, a parola im je ‘Protiv diktature’- piše list.

Demonstranti „predosećaju da izborni trijumf može tog 47-godišnjeg lidera, sklonog političkim transformacijama, dovesti u iskušenje totalitarne vlasti“. Jer Vučić, piše list, „nije napravljen“ za „dekorativnu ulogu“ predsednika Srbije koji „u najboljem slučaju deli odlikovanja“, te on i „ne napušta fotelju premijera iz koje, kako mu mnogi prigovaraju, autokratski odlučuje o sudbini svojih sunarodnika, da bi otišao u počasnu političku ‘demobilizaciju'“.

Advertisements

U tekstu piše da niko ne zna kakve su Vučićeve namere, jer „ovidijske metamorfoze u njegovoj političkoj karijeri ne garantuju da je privržen liberalnoj demokratiji zapadnog tipa, u čije ime su Srbi srušili ‘Slobu’ koga su prethodno obožavali“.

– To će se videti uskoro, ako on (Vučić) – kako se priča – ;na mesto premijera postavi marionetu kojom će upravljati zakulisno, ili – što je još gore – ako, imitirajući (predsednika Turske Redžepa Tajipa) Erdogana, pristupi reviziji Ustava da bi u (svojim) predsedničkim rukama koncentrisao vlast, a centar odlučivanja premestio iz Skupštine u svoj kabinet- piše list. „Katimerini“ komentariše da „Vučić pripada ‘onom izdanju’ lidera u regionu koji su se popeli na vlast pomoću nacional-populizma, a traju tako što autokratski poništavaju parlamentarnu demokratiju. Uopšte uzev, u ovo vreme Evropom duva povoljan vetar za takve lidere i za nametanje takvih modela“.
– Zato je strah od apsolutističke restauracije jedino objašnjenje za to što su ‘deca s pištaljkama’ ;na ulicama gradova Srbije- zaključuje grčki list.

 

(Izvor: Beta)

Advertisements

error: