GRADSKI ARHITEKTA: Mi radimo u Beogradu će biti gužve i narednih 10 godina

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Gradski urbanista Milutin Folić u intervjuu za B92.net pričao je o rekonstrukciji Slavije i Skadarlije, spomeniku Zoranu Đinđiću, naplaćivanju ulaza na Kalemegdan…

 

Osim toga, Folić je u intervjuu otkrio da gradska vlast želi da Beograd dobije čitav niz savremenih skulptura na javnim prostorima, a naveo je i da je ideja da glavni grad Srbije dobije još dva tunela i dva mosta.

Ipak, prva tema ovde je ono što je Beograđanima zadavalo dosta muka u prethodnom periodu – saobraćaj.

 

Beograd je nekoliko meseci imao velike gužve, a mnogi su kao razlog za to isticali brojne radove – na Brankovom mostu, Slaviji, Bulevaru oslobođenja, Slaviji, u Ruzveltovoj…

 

“Nije moguće rekonstruisati instalacije ispod neke ulice, niti da rekonstruišete samu ulicu, a da na njoj ne zatvorite saobraćaj. Ako mi neko objasni kako da to uradimo, uradićemo“, navodi Folić.

Na pitanje da li su svi radovi morali da budu u isto vreme, Folić odgovara kontrapitanjem “da li treba jedna ulica godišnje da se radi?”

 

“Gradska infrastruktura je toliko izraubovana i da se radi dvostruko više još 20 godina, nemoguće je stići da se zameni sve što je potrebno u Beogradu. Verujte, ne samo da se nećemo zaustaviti na ovome, već će biti još radova. Beograd to mora. Sve je zastarelo, a to nisu samo kozmetičke, već dubinske, kompletne i sveobuhvatne rekonstrukcije. To je neophodno. Ako to ne uradite, šta se dešava? Dođe zima, neke stare cevi puknu, izlije se voda i opet se zaustavi saobraćaj”, kaže Folić.

Advertisements

 

Kako kaže, u Beogradu ima mnogo ulica koje “nisu pipnute” trideset godina.

“Dogodine nas čeka rekonstrukcija Kneza Miloša, Cara Dušana, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona, čeka nas nastavak izgradnje sa Mosta na Adi ka Rakovici… Čitav niz rekonstrukcija saobraćajnica. Karađorđeva, Trg Republike, Vasina… Najveći problem je što ljudi nisu navikli da se u gradu radi”, navodi Folić.

 

Da li to znači da će biti gužvi i sledeće godine?

“Biće i sledeće godine gužvi, i biće ih i više dok ne rekonstruišemo ceo Beograd. To je plan. Imamo plan rekonstrukcija za narednih pet godina, zna se koji bulevari i koje saobraćajnice će biti rađeni. Planirana je rekonstrukcija Bulevara despota Stefana, Savske i probijanje Vladimira Popovića u 2019. godini. Planiramo rekonstrukciju čitavog niza ulica u narednim godinama i plan je da se stalno nešto radi. Planirana je i zamena železničkog mosta koji će dobiti tri trake, kao i izgradnja tunela odatle. To su projekti koji moraju da budu urađeni”, kaže Folić.

B92

Advertisements

error: