GRAĐANI PODRŽALI KUSTURICU! Zaslužio je da bude član Srpske akademije nauka!

AGENCIJE
Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Reditelj Emir Kusturica uskoro bi mogao da postane član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

 

zbori za nove članove Akademije održaće se sledeće godine, a ime slavnog umetnika je, kako saznaje Kurir, jedno od najozbiljnijih kandidata da će se naći na listi potencijalnih akademika.

– SANU planira da ozbiljno pojača redove i, uprkos tome što su izbori za članove sledeće godine, već ozbiljno razmišlja o tome. Za razliku od dosadašnje prakse, odsad će konačno filmski reditelji moći da budu članovi ove institucije. Tako se očekuje da će Kusturica među prvima biti predložen, a zatim i izabran za dopisnog člana Akademije. To bi bilo veoma značajno i za samu Akademiju, jer je reč o čoveku koji je priznati umetnik kako na Balkanu, tako i širom sveta, te može doprineti afirmaciji i podizanju ugleda ove značajne srpske institucije – kaže izvor Kurira iz akademskih krugova.

 

Upitan o navodima da bi mogao da postane član SANU-a, Kusturica je kratko odgovorio:

Advertisements

– Pretpostavljam da saznanje dolazi iz Akademije, inače informacija ne bi imala značaj. Zato je bolje da pitate one koji odlučuju o tome. Oni su pametniji – rekao je Kusta za Kurir.

Akademik Matija Bećković blagonaklono gleda na mogućnost da Kusturica pojača redove Akademije.

– Kusturici je mesto u SANU po više osnova. Da zanemarimo i njegove filmove, knjige i njegovu ličnost, pa da, recimo, pomenemo samo da je on autor dva grada, i to jednog od kamena i jednog od drveta, te dve crkve u tim gradovima, jedne drvene i druge kamene, koje nije samo podigao nego izmislio i projektovao i u njima odredio mesto svakoj čiviji… Koji drugi arhitekta je ostvario takvo delo – navodi Bećković.

Ova vest, na iznenađenje medija u Srbiji naišla je na ogromno opravdavanje i podršku, te je predlog da Kusturica bude član Srpske akademije nauka, realna opcija, ukoliko se uzme u obzir njegovo zalaganje za promociju kulture i filma u svetu.

 

KURIR / DNEVNI ŽURNAL

Advertisements

error: