GLUMAC MILENKOVIĆ: Život sa Vučićem kao doživotna robija

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković kaže da se kao građanin oseća kao da je na doživotnoj “s tim što sad imamo upravnika, trenutno, koji je takav kakav je i pokušavamo svi da preguramo do sledećeg dana”. U Novom danu govorio je o trećoj knjizi Žarka Lauševića za koju kaže da je filozofska – odnosno da je priča o zatočeništvu svake vrste.

 

Posle velikog uspeha književnog prvenca “Godina prođe, dan nikad”, pred čitaocima je treća knjiga glumca Žarka Lauševića “Sve prođe, pa i doživotna” koja ce biti predstavljena 18. decembra u Akademiji 28, u Beogradu.

 

Milenković kaže da poznaje Žarka Lauševića dosta godina kao i sve ono što se desilo te 1992, da je bio svedok svih reakcija, a i čitalac njegovih knjiga. “Ova treća me je duboko potresla… O njoj moramo govoriti kao o knjizi, a ne kao o Žarkovom slučaju. Mislim da je jako uzbudiljiva knjiga. Žarko Laušević je čovek izuzetnih darova, uglavnom ga ljudi znaju kao glumca, ali fantastično slika… Žarko je onaj koji je za sve talentovan. Ovo pisanje je dnevnička proza, ali je to toliko uzbudljivo, kao najbolja fikcija, bez obzira što mi znamo da su sve činjenice. To je profiltrirano, izraženim vrhunskim i literalnim darom, jednom brutalnom iskrenošću, što je uslov za umetnost”, naveo je Milenković gostujući u Novom danu.

 

Za mene je to jedna filozofska knjiga, priča o zatočeništvu svake vrste, kako se boriš i izlaziš na kraj sa okolnostima, kazao je gost Novog dana. Potresni su delovi kriza, razmišljanje o samoubistvu, dodaje i kaže da je apsurdno koliko smo svi robovi okolnosti.

Advertisements

Ispričao je detalj o poseti Josifa Tatića Lauševiću u zatvoru, kome su rekli da dođe u 6h ujutro kako bi ga video. On se tada, priča Milenković, pojavio tačno na vreme, a Žarka su, takođe u 6h, izveli na kišu i sneg da ga čeka, međutim, sreli su ih u 13h. Laušević je tada, čekajući sedam sati na kiši, dobio temperaturu od 40 stepeni. Milenković kaže da to prevazilazi i pakost i loš karakter, da je gotovo nastrano.

 

Ova knjiga nas suočava sa time kakvi su ljudi, naglašava gost N1. Ovo su dnevnici u rangu Gombrovičevog “Dnevnika”, Žarko je veliki glumac i veliki pisac, i jedan veliki čovek, ističe.

 

Prva knjiga je došla za mene kao iznenađenje da Žarko ima potrebu da to kaže, a to je, na kraju krajeva, i mudro – napisati knjigu o tome kako je sve bilo, ocenio je Milenković. “Knjiga je Žarku spasonosna, da izrazi šta je u njemu bilo svih tih dana, beskrajnih sati i minuta”.

Kaže da nova Lauševića knjiga, za njega lično, nosi filozofsku poruku – da smo svi na doživotnoj robiji. “Ponašamo se u skladu sa svojom pameću koja nije velika, ne možemo da znamo šta će biti, imamo želje, očekivanja, stalno nešto planiramo… Osuđeni smo da budemo u zajednicama, i naravno za svoje greške budemo ponekad u samici, ali kako podnosimo robiju života, to je možda vrhovna mudrost. Što kaže Lalić, vrhovna veština je strpljenje. Međutim, ne možeš to da filozofski posmatraš kad nam se dešava”.

 

DANAS.RS / N1

 

Advertisements

error: