GLUMAC BORO STJEPANOVIĆ: Pravoslavlje je budalaština, Kusturici treba psihijatar!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Boru Stjepanovića, glumca, reditelja, autora više stotina filmskih, televizijskih i pozorišnih kreacija, tvorca čuvene „Audicije“ i bivšeg dekana i profesora na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, ekipa Klix.ba pronašla je u Mostaru, gde priprema novu predstavu.

 

Sa psom u naručuju i mnogo snažnih reči na umu, Boro se u razgovoru za ovaj bosanskohercegovački portal prisetio nekih dobrih, a i nekih loših vremena.

Boro Stjepanović je izuzetno zahvalan sagovornik. Za svaku situaciju ima pravu reč, kao što je za svaku ulogu znao da li je njegova ili nije. „Glumac kog smo videli i u filmovima u kojima nije igrao“, najbolje ga je opisao jedan kritičar.

* Na ASU, dok ste bili profesor, a bili ste i dekan, asistent vam je bio Emir Kusturica, beskrajno talentovan i beskrajno kontroverzan. Verovatno niko ne može bolje napraviti analizu njegovog lika i dela od vas koji ga znate tada, a vidite i danas njegov društveni angažman?

 

Mislim da ja ne mogu napraviti tu dijagnozu, može samo psihijatar ako je pošten. Pod uslovom da taj psihijatar ne bude Karadžić. To je za psihijatra, dalje nemam ništa da dodam.

Advertisements

Strašno, nekid an ga gledam, slušam kako petlja o veri i o Bogu, o slavljenju Božića. To su besmislice, to su baljezgarije, to su budalaštine. Kako je Bog najveća ideja koju je čovek smislio i zato on mora verovati u tu ideju. Pa zašto onda veruješ u pravoslavlje? To je samo jedan rep u dlaci, dlaka za dlaku, što kaže narod. Šta znači krstiti se ovako ili onako, slaviti Svetog Savu ili ne znam koga? To je prepisano, kao što je Stari zavet ili Knjiga postanja prepisana od Sumera, Babilonaca… Zašto bih ja sada verovao u to?!

 

Isto kao da ja sada verujem da na nebu postoji neki Hamlet koji je Bog osvete. To je literatura, to je mašta, to je budalaština. Ja ne kažem da to nije velika istina i velika ideja, jeste, da postoji nešto iznad nas, u nama svima, što nas je stvorilo, ali to nipošto nije ovaj Bog. Taj čovek sa sedom bradom koji sedi na oblaku i ispija kafu, kako gledamo u reklami, a pored njega Sveti Petar s ključevima o pojasu, dajte, molim vas. Sad on pokušava da opravda sebe pored badnjaka i nekog založenog kamina, da opravda svoje bogatstvo koje je stekao pričajući o socijalnoj pravdi i jednakosti.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: