GDE SU BRE PARE!? – Iz Narodne Banke za dva meseca nestalo čak 446 miliona evra!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Odoše novci! Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) smanjene su samo u prva dva meseca ove godine za čak 446 miliona evra!

 

Dok u centralnoj banci tvrde da je u pitanju sezonski efekat, povezan sa povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016, stručnjaci napominju da je dodatni uticaj imala i nestabilna politička situacija u regionu, ali i neizvesnost zbog predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.

 

Devizne rezerve NBS-u na kraju januara iznosile su 9,85 milijardi evra, odnosno 351 milion evra manje nego na kraju prethodnog meseca. U februaru su dodatno smanjene za 95 miliona na 9,75 milijardi evra. Tako su se devizne rezerve za samo dva meseca smanjile za ukupno 446 miliona evra. U centralnoj banci objašnjavaju da je smanjenje deviznih rezervi u januaru najvećim delom posledica sezonskog efekta, te da je to povezano i sa povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016.

Advertisements

– Veći odliv iz deviznih rezervi u januaru realizovan je po osnovu neto odliva s računa devizne obavezne rezerve banaka, većeg dospeća od prodaje deviznih hartija od vrednosti Republike Srbije, znatno većeg iznosa otplate od korišćenja kredita, kao i neto intervencija na međubankarskom deviznom tržištu, kojima su uspešno ublažene prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara – naveli su u NBS-u, dodajući da je smanjenje deviznih rezervi u februaru u najvećoj meri rezultat razduženja – većih otplata od korišćenja kredita u iznosu od 92 miliona evra.

U NBS-u podsećaju da je u januaru ostvaren i devizni priliv od 59 miliona evra, a u februaru ukupno 140,1 milion evra.

 

IZVOR: ALO NOVINE

Advertisements

error: