FRANCUZ ŽELI DA CEO SVET VIDI ISTINU: Srbi na Kosovu se muče i žive teško, ali se ne predaju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Bezbednosna situacija je loša. Ima dosta krađe stoke, a ponekad i napada na ljude, kaže Arno Gujon, koji je snimio dokumentarac o južnoj srpskoj pokrajini.

 

Ceo svet će uskoro videti istinu o tome koliko teško žive Srbi na Kosovu i Metohiji, a najzaslužniji za to je osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon.

Ovaj Francuz, koji godinama živi u Srbiji i uz pomoć više od 10.000 donatora iz Francuske na sve moguće načine pomaže Srbima u kosovskim enklavama, šest meseci je sa trojicom profesionalnih dokumentarista iz Francuske radio na filmu o Srbima na KiM. O svojim svakodnevnim životima, problemima i nadanjima govorili su meštani srpskih enklava, sveštenici i monasi, a sve to bez politike i krupnih reči. Dokumentarac će premijerno biti emitovan sledećeg meseca na jednog uglednoj francuskoj TV.

Advertisements

Gujon za Kurir navodi da Srbi na KiM žive veoma teško.

– Nemaju posao, nemaju gde da prodaju ono što proizvedu na svojim njivama. Bezbednosna situacija nije dobra. Ima dosta krađe stoke, a ponekad i napada na ljude. Otkada sam prvi put došao, tek se malo, ali nedovoljno, promenilo nabolje. Očekivali smo da će se 12 godina kasnije sve smiriti. Ne da će teći med i mleko, ali da bar neće biti problema među komšijama – priča Gujon i dodaje:

– Ljudi žive, doslovno, od danas do sutra. Ali hrabri su i ne predaju se. Oni rađaju mnogo dece i to je najveći znak nade. Neće popustiti, a na nama je da ih ne napuštamo.

KURIR

Advertisements

error: