FRANCUSKA OSLOBODILA HARADINAJA! – Vučićeva Vlada ponovo izgubila bitku!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo. Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

 

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta i 6. aprila.

Advertisements

Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o političkom procesu protiv njega.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti, ali je Ministarstvo pravde saopštilo da to ne može biti osnov za eventualni zahtev za njegovo izručenje Tirani.

(Izvor: N1)

Advertisements

error: