FISKALNI SAVET: Reforme ne idu kako treba!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kako su radili Fiskalni savet i Državna revizorska institucija u prethodnoj godini – to su bile dve teme Odbora za finansije, čiji su članovi zasedali tokom dana u Skupštini Srbije. Na sednici odbora iz redova poslanika vladajuće koalicije – niz kritika na račun rada članova Fiskalnog saveta, uz konstataciju da se bave više politikom, nego strukom.

 

“Imali smo dobru saradnju i sa matičnim odborim i sa drugim odborima”, ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

“E ja ne cenim tako, a mi smo ti koji to cenimo, a ne vi…”, bio je odgovor Veroljuba Arsića iz SNS.

 

Da li je saradnja na relaciji Fisklani savet – skupštinski odbor za finansije bila dobra ili ne, odgovor zavisi od toga koju stranu pitate. Na sednici Odbora za finansije na dnevnom redu među 11 tačaka bili su izveštaji o radu Fiskalnog saveta za 2017. i 2018. godinu, kao i izveštaj Državne revizorske institucije za prethodnu godinu.

Glavni zaključak Fiskalnog saveta je da otvara prostor za dublju analizu strukturnih problema koji su nagomilani na polju ekonomije u Srbiji, ali i dodaju da je sazrelo vreme da se ukine zabrana zapošljavanja.

 

Iako članovi Fiskalnog saveta kažu da su zadovoljni saradnjom sa Odborom, predstavnici SNS-a koji su članovi odbora imali su potpuno drugačiju poruku. Kažu – nisu zadovoljni radom Fiskalnog saveta, jer se “bave politikom više nego sto se bave strukom”.

Advertisements

“Zaško kažem nije dobro? Zato što Fiskalni savet, na ivici zakonitosti, malo više se bavi politikom, malo manje onim zbog čega je osnovan. Evo, jedno pitanje – zašto privredni rast Srbije zaostaje, nije prezentovan ovde u Narodnoj skupštini, dobili ga jesmo, prezentovano je, zamislite, na Biznis forumu na Kopaoniku…Eto, niste čuli nas u skupštini šta mislimo o njemu, a rekli bismo svašta”, izjavio je Veroljub Arsić iz SNS-a.

 

“Ono što je apsolutno alfa i omega svim fiskalnim savetima, i mi to znamo, jeste da ne smemo da vodimo nikakvu politiku. Dakle, ono što mi radimo je da objavljujemo analize i brojke, nekima se te brojke možda neće svideti, nekima će se možda svideti, ali ono što mi mislimo jeste da su te brojke nesporne. I apsolutno smo otvoreni za bilo koju vrstu stručne debate ili pokušaja osporavanja tih brojki”, odgovorio je Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

 

Objektivno, temeljno, precizno – takve pohvale nije dobio Fiskalni savet, ali jeste Državna revizorska institucija. Svoj rad u 2018. godini, predstavili su kroz statistiku: uradili su više od 220 revizorskih izveštaja, od kojih je 140 finansijskih revizija, 58 izveštaja o pravilnosti poslovanja i dva izveštaja o svrsishodnosti poslovanja.

 

N1 Srbija

Foto: Tanjug

Advertisements

error: