FISKALNI SAVET: Građani Srbije će imati platu 500 evra možda za 5 godina ili više

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

BEOGRAD – Fiskalna stabilizacija je potreban, ali ne i dovoljan uslov za bolji život, izjavio je kandidat za člana Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i dodao da, ukoliko u narednom periodu budemo imali privredni rast od oko četiri odsto, tek ćemo za pet godina stići do prosečne plate od 500 evra.

“Nije trebalo u startu očekivati da će fiskalna konsolidacija rešiti sve naše probleme. Potrebno je da prođe više godina da bi se to osetilo u džepovima građana. Ozbiljni ekonomisti to nikad nisu govorili”, rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, problem prave političari koji, da bi opravdali teške mere, nagoveštavaju da je izlaz tu “iza ćoška”, ili negiraju da su odgovorne i teške mere neophodne.

Na opasku da je aktuelni predsednik najavio da ćemo nivo od 500 evra dostići u toku ove godine, on je rekao da je problem kad se nešto obeća i oroči, i to gura političare da “mimo racionalne i dobre ekonomske prakse povuku poteze koji će prečicama dovesti do tog rezultata”.

Advertisements

Upitan kolike povišice plata i penzija bi bile zasnovane na zdravim ekonomskim osnovama, Vučković kaže da ne treba više govoriti o linearnom povećanju.

“Vreme je da vidimo ko treba da bude više, a ko manje nagrađen. Administracija nije imala povećanje zarada u prethodna dva navrata, a tu rade ljudi koji vode državu. Vreme je razmisliti i o njima”, istakao je on.

Vučković smatra da je potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je u periodima kada nismo imalil program dolazilo do pogoršanja.

“Fond se kod nas pokazao korisnim. Nije tačno da MMF nameće aranžman da bi na nama zarađivao jer mi ne povlačimo novac, pa taj trošak nemamo. To nije grupa fundamentalista koji doođu i naređuju šta će Srbiija da radi”, rekao je Vučković.

TANJUG

Advertisements

error: