Firma koja rekonstruiše “Pobednika” poznata po lošim putevima i pukotinama

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Mnogi prolaznici bili su iznenađeni kad su videli potpuno razlupane Velike stepenice. Nadležni kažu da je “sve pod kontrolom”.

 

Kalemegdanska tvrđava dospela je u žižu javnosti, što zbog posečenog drveća na trasi buduće gondole, što zbog niza radova koji se na njoj užurbano (ili barem tako deluje) sprovode u poslednje vreme.

 

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića do sada je obnovljeno turbe Damad Ali-paše, česma Mehmed paše Sokolovića i Malo stepenište.

Na redu su obnova paviljona “Cvijeta Zuzorić”, Velikih stepenice na Kalemegdanu, kao i obnova Sahat-kule, a upravo smo saznali i da će se restaurirati čuveni Meštrovićev Spomenik Pobedniku.

 

Zbog velikih oštećenja spomenik nije moguće popraviti na mestu na kome se nalazi, na Kalemegdanu, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek.

Advertisements

– Restauracija Pobednika će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra – kazao je Vesić.

 

Tako je beogradska tvrđava pretvorena u veliko gradilište: na jednoj strani se gradi pasarela koja će Kalemegdan spojiti sa Beton halom, na drugoj se priprema izgradnja gondole sve do Ušća, a sada su startovali i radovi na rekonstrukciji čuvenog Velikog stepeništa, ali i mosta ispred Sahat kule.

Mnogi prolaznici bili su iznenađeni kada su videli potpuno razlupane Velike stepenice. Nadležni, međutim, kažu da je “sve pod kontrolom” i da će po završetku radova sve biti vraćeno u originalno stanje.

 

ESPRESO.RS

FOTO: TA

 

Advertisements

error: