FEJSBUK NAPADA RUSIJU: Imamo dokaze da su Rusi finansirali izbor Donalda Trampa

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Američka kompanija Fejsbuk otkrila izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži, prenosi BBC.

 

Fejsbuk je o tome, kako je saopšteno, obavestio američke vlasti koje istražuju navodnu umešanost Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

“U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dve godine, zaključno sa majem 2017. godine”, saopštila je ta društvena mreža.

Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Mileru, koji nadzire istragu o navodnoj umešanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsedničke izbore.

Advertisements

Plaćeni oglasi su korisnike usmeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uslove te društvene mreže. “Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka”, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

“Ti nalozi su sada ugašeni”, izjavio je direktor Fejsbuka za bezbednost Aleks Stamos.

Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Fejsbuka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD.

 

Izvor: B92

Advertisements

error: