FEJSBUK izgubio 50 milijardi dolara! ZAKENBERG: Rusija nas uništava!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kompanija Fejsbuk izgubila je u prethodna dva dana oko 50 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti zbog krize s podacima korisnika.

 

Akcije Fejsbuka pale su pošto je otkriveno da su privatni podaci miliona korisnika dospeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je povezana s izbornim štabom predsednika SAD Donalda Trampa.

 

Tržišna vrednost Fejsbuka u petak je bila 537,7 milijardi dolara, da bi na kraju jučerašnjeg dana bila 488,5 milijardi dolara. Akcije Fejsbuka u petak su vredele 185,09 dolara, a juče 166,67 dolara.

Pred početak današnjeg trgovanja pad je nastavljen.

 

Situacija s najvećom društvenom mrežom bi se mogla dodatno pogoršati pošto se javljaju pozivi za bojkot ili brisanje naloga #DeleteFacebook i #BoycottFacebook, dok je osnivač kompanije Mark Zakerberg pozvan u britanski i evropski parlament da odgovori na pitanja o zloupotrebi privatnosti.

Advertisements

Dvodnevni pad vrednosti Fejsbuka je najgori od jula 2012. godine, odnosno u godini kada su akcije Fejsbuka ponudjene na incijalnoj javnoj ponudi za 38 dolara, navodi Blumberg.

 

Direktor Kembridž analitike Aleksander Niks suspendovan je pošto se pojavio snimak na kome se hvali kako je ta kompanija odigrala ključnu ulogu u Trampovoj pobedi na izborima 2016. godine i da je odradila “sve podatke, svu analitiku, sve targetiranje”, kao i da je koristila imejl server koji se samouništavao posle obavljenog posla kako bi se izbrisali tragovi.

Zakenberg je u toku dana u intervjuu za CNN istakao da su za sve krivi Rusi koji su zlouoptrebili resurse fejsbuka kako bi uticali na američke izbore.

 

Izvor: N1 SRBIJA- DNEVNI ŽURNAL

Advertisements

error: