EVROPA UVODI “VIZE” ZA SRBIJU! Ulaz i u Hrvatsku i Mađarsku koštaće 10 evra

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Brisel — Najavljeni novi sistem ulaska u šengenski prostor ne znači povratak viza, poručio evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja građanima Zapadnog Balkana.

 

“Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Sve naše namere su u cilju očuvanje te bliskosti i partnerstva, kao i pojednostavljivanja kretanja i kontakata među ljudima između EU i Zapadnog Balkana”, kaže Dimitris Avramopulos.

On je podsetio da je pre godinu dana Evropska komisija predložila uspostavljanje Evropskog sistema za odobrenje putovanja i informacija (ETIAS) kako bi se osnažili evropski kapaciteti kada je reč o bezbednosti i migracionim rizicima koji su bili zasnovani na povećanom broju putnika bez viza.

 

Pojačana sigurnost je, navodi komesar Avramopulos, za dobrobit i EU i zemlja koje imaju bezvizni režim kako bi se očuvala recipročna kretanja.

Advertisements

”ETIAS nije viza već jednostavan i jeftin, za putnike pogodan mehanizam koji se odnosi na sve zemlje čiji građani bez viza putuju u šengenski prostor, uključujući i SAD i Kanadu”, navodi evropski komesar za unutrašnja pitanja.

Kako je najavljeno, odgovor na upit bi trebalo da bude u velikoj večini slučajeva pozitivan, a dobijao bi se veoma brza.

 

Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima Zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, učvrstiti zajedničku bezbednost izbegavajući pritom birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU.

B92

Advertisements

error: