EVROPA RAZOTKRILA VUČIĆA: Ne stižu nikakvi avioni, sve je bila izborna prevara i laž!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Profesor Londonske ekonomske škole Jaroslav Visnievski napisao je tekst o uticaju Rusije na Balkanu, navodeći da je ona nedavno optužena za podsticanje napetosti kao i informacioni rat koji vodi u regionu. On smatra da čak i ako su ti navodi tačni, Zapad bi trebalo da izbegava da igra na isti način. Umesto toga trebalo bi da koristi evropske integracije za vršenje većeg uticaja na Balkanu.

 

 

Visnievski ističe da evropske diplomate vole da ponavljaju da je Srbija ključna zemlja u regionu, te da je pobeda Vučića na predsedničkim izborima jasno pokazala gde tačno Srbija stoji na međunarodnoj sceni.

Advertisements

Takođe, Srbija vrlo uspešno u poslednjih nekoliko godina igra igru balansiranja između Evrope i Rusija (Vučić se predstavlja kao pro-evropski, dok predsednik Nikolić kao pro-ruski). Tokom nedavne predizborne kampanje, Vučić je putovao u Moskvu i sastao se sa Vladimirom Putinom i Sergejem Šojguom najavljujući nabavku šest aviona MIG-29 (i ostale ruske vojne opreme), za koju evropske diplomate smatraju da je samo deo Vučićeve kampanje. Uzimajući svu vlast u svoje ruke, Vučić gubi pogodnost da krivi Nikolića za okretanje Rusiji (osim ukoliko Vučić za premijera ne izabere figuru koja će biti bliska Rusiji). Realnost je da evropske zemlje nemaju alternativu i da će, bez obzira na sve, sarađivati sa Vučićem.
Iako ratovanje informacijama spada u alate ruskih vojnih oblasti, to ne znači da zapad treba da odgovori na isti način, piše Visnievski. Srpsko stanovništo NATO i dalje smatra zločincem, iako je prošlo više od 18 godina od bombardovanja Jugoslavije. Svaki pokušaj da se NATO više učestvuje čak i u informacionoj sferi, bio bi kontraproduktivan.

Neophodna je veća pažnja EU, navodi Visnievski. Evropske integracije su i dalje primamljive posebno što Rusija samo može da ponudi održavanje statusa kvo. Regionu je potrebno stvarno uključivanje sa jasnim putem ka integraciji u EU.

(Izvor: blogs.lse.ac.uk)

Advertisements

error: