EVO KAKO ĆE IZGLEDATI SPOMENIK – Vučić diže spomenik Đinđiću u centru grada

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Rad “Strela” autora Mrđana Bajića izabran je na međunarodnom konkursu za izbor idejnog rešenja spomenika ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

 

Spomenik, koji će se nalaziti u renoviranom Studentskom parku u Beogradu biće visok 6,20 metara, belo-srebrne boje, u obliku strele.

Plan je da spomenik bude privremeno postavljen 12. marta naredne godine na Studentskom trgu u Beogradu.

Žiri su činili vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vlada Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

 

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umetnosti Marina Andrić.

Takođe ističe se i da će skulptura “Strela” biti i zvučna instalacija iz koje će se čuti kratke sekvence, rečenice pokojnog premijera, kao i zvuci grada, a ova instalacija u okviru skulpture rad je Biljane Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

Advertisements

 

Drugonagrađeni rad je rad tima arhitekata Anđele Karabašević i Vladimira Sudžuma, za koji je žiri rekao da je podjednako dobar i veoma inovativan.

U saopštenju se navodi da su kriterijumi kojima se žiri vodio bili jasna i prepoznatljiva poruka, kontekstualnost, odnosno usklađenost sa sredinom na Studentskom trgu, otpornost na vandalizam i “ekonomija” spomenika, odnosno njegova vrednost i materijali od kojih je napravljen.

 

U pismu autora prvonagrađene skulture navodi se: “Ponuđeno skulptorsko dramaturško rešenje želi da generiše prostor sećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni deo umetničkog rešenja, poziva na razmišljanje. Strela je univerzalni simbol za pravac i smer. Glava strele je simbol prodora, svetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine”.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: