EU: Mi ne tražimo priznanje Kosova

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U diplomatskim izvorima EU stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da deo međunarodne zajednice “laže Beograd” i da “oni samo hoće priznanje, a ne kompromis za Kosovu za Tanjug komentarišu konstatacijom da “stvari tako ne fukcionišu” i da ne žele da komentarišu izjave svakog političara ponaosob.

 

“Priznanje nije nešto što je pitanje EU. Mi insistiramo da na normalizaciji odnosa rade i jedna i druga strana, a u samoj EU imamo 5 zemlja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosva od kojih jedna koja je izričito protiv”, navodi se u diplomatskim krugovima EU institucija u Briselu.

 

“Ne postoji unapred spremljeni papir”, navode evropski diplomatski izvori i ističu da se do rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mora doći kroz međusobni dogovor dve strane.

Advertisements

 

U EU, koja je medijator u dijalogu Beogrda i Prištine, insistiraju na tome da je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištne neophodan uslov, ali i stvar komromisa dve strane, a ne unapred spremljini papir.

”Taj sporazum bi trebalo da bude rezultat dogovora dve strane, a ne nešto što ćemo mi dati na sto, po principu uzmite ili ostavite”, kažu evropski izvori uključeni u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

 

Oni napominju da se od samog početka dijalog Beogrda i Prištine zasnivao na kompromisu dve strane, od toga o kojim će se pitanjima razgovarati do toga kako će izgledati već postignuti sporazumi.

 

NOVOSTI

Advertisements

error: