ETO VAM SAD KOSOVO! Kalifornija hoće da proglasi NEZAVISNOST OD AMERIKE!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kalifornijska koalicija za slobodu uverena je da bi otcepljenje Kalifornije od SAD bilo jednostavnije od odvajanja Katalonije od Španije.

 

Prema mišljenju predstavnika ove koalicije, žitelji Kalifornije imaju više pravnih instrumenata koji im omogućavaju da uspešno realizuju kampanju za osamostaljivanje.

„Kada je reč o finansijskoj situaciji, postoji određena sličnost — i mi dajemo više nego što dobijamo, kao i oni“, navodi direktor za istraživanja i politiku u Kalifornijskoj koaliciji za slobodu Dejv Merin.

Prema njegovim rečima, međutim, Ustav SAD predviđa više mogućnosti za otcepljenje nego španski, odnosno, Kalifornija raspolaže većim brojem pravnih instrumenata.

Advertisements

Merin se poziva, pre svega, na deseti amandman, prema kojem države imaju pravo na ovlašćenja koja Ustav nije dodelio federalnoj vladi. To ne daje pravo da se bez pogovora objavi nezavisnost, ali, kako je naveo Merin, to omogućava da određena država pregovara s Vašingtonom.

U ovom trenutku Centar prikuplja potpise kako bi organizovao glasanje u vezi s ovim pitanjem sledeće godine.

Cilj koalicije nije stoprocentna nezavisnost od SAD, ali autori inicijative žele da ponište odredbu u Ustavu SAD prema kojoj je Kalifornija neodeljivi deo zemlje.

Merin je priznao da Centar ima veoma težak zadatak, ali da ne gubi veru u to da će Kalifornija uspeti da dovede Kongres SAD do toga da pristane na ustupke.

(rs.sputniknews.com)

Advertisements

error: